"Zonder hen zou ons kind vandaag niet in leven zijn"

In het politieberoep staat de burger centraal. Dat werd nog maar eens bewezen door twee inspecteurs van de Federale Wegpolitie van Luik die afgelopen zomer hulp hebben geboden aan een koppel waarvan de vrouw aan het bevallen was. In het arrondissement Leuven was het een mama die de politiediensten prees voor hun efficiënte optreden na de verdwijning van haar zoon. Naar aanleiding van complimentendag blikken we terug op hun verhalen. 

journée du compliment

13 juli 2023 is een dag die inspecteurs Thierry Bree en Donato Vazza niet snel zullen vergeten. Omstreeks 9.30 uur 's morens zagen de inspecteurs van de Cel patrouille en toezicht van de wegpolitie van Luik een auto met 200 km/u voorbijscheuren op de E40 tussen Waremme en Hognoul ... Het ging niet om een snelheidsduivel maar om een koppel in een echte noodsituatie. De vrouw was immers aan het bevallen! "Ik was 8 maanden zwanger en we waren onderweg naar het ziekenhuis omdat mijn water was gebroken. Ik voelde een hevige pijn en onze baby lag in stuitligging. Ik moest dringend een keizersnede krijgen om ernstige gevolgen voor de baby te vermijden", vertelt Jessica, de mama. 

 

Begeleid tot de kraamkliniek 

Het koppel reed in volle vaart voorbij het politievoertuig en gaf geen gevolg toen de collega’s hun zwaailichten en sirene aanzetten. "We zijn normaal belast met de strijd tegen drugs- en mensenhandel. Die dag hadden we postgevat op de parking van Crisnée toen we een voertuig met hoge snelheid zagen passeren. Daarop hebben we de achtervolging ingezet", vertellen de twee inspecteurs. De papa had zijn waarschuwingslichten aangezet om de urgentie te signaleren. “Toen we hem hadden bijgehaald, maakte hij ons met gebaren duidelijk dat zijn partner ging bevallen. Daarop besloten we het koppel te escorteren naar de spoedafdeling van het Montlégia-ziekenhuis.” 

Maar daar stopte het niet voor de inspecteurs. "De ene ging mee tot de kraamkliniek en haalde een rolstoel terwijl zijn collega wachtte op mijn man die was gaan parkeren. Ze waren geweldig! Zonder hen zou ons kind vandaag niet in leven zijn ... We kunnen hen niet genoeg bedanken!", aldus de mama. 
 

Journée du compliment 3

 Hulpvaardigheid ... en humor  

Jessica wenste haar getuigenis te delen via het felicitatieformulier voor burgers. "Hun reactie was buitengewoon en we danken hen echt uit de grond van ons hart!" 

Afgezien van hun hulpvaardigheid en toewijding gaven de inspecteurs ook blijk van humor toen ze afscheid namen van het koppel. "We hebben goed gelachen bij het zien van hun hoofd toen we zeiden dat we hen de boete voor te snel rijden zouden opsturen. Dat was natuurlijk een grap!", lachen de inspecteurs. 

“De persoon van de meldkamer nam de situatie zeer ernstig” 

Vorig jaar belde Anne de 101 omdat haar 10-jarige zoon al meer dan twee uur vermist was. Hij was niet in de nabewaking waar hij had moeten zijn ... "Mijn man wou hem gaan ophalen maar ze zeiden hem dat Finn niet was komen opdagen. Aangezien niemand wist waar hij was, heb ik de politie gebeld via de 101." 

Anne kwam in contact met een persoon van de meldkamer van het arrondissement Leuven, de regio waar ze zich bevond. "De man die ik aan de lijn kreeg stond me op zeer professionele wijze te woord en stelde me gerichte vragen. Hij nam de situatie zeer ernstig en waarschuwde de Lokale Politie die onmiddellijk op zoek ging." 

Gelukkig was er meer angst dan schade voor Finn en zijn ouders. "Uiteindelijk heeft mijn zoon de weg naar school teruggevonden. Hij werd ontdekt door een poetsvrouw die de directie heeft gewaarschuwd. We waren allemaal opgelucht! Later is de politie nog langsgekomen om te zien of alles goed ging. Ik ben hen enorm dankbaar voor hun speurwerk en hun steun", aldus de mama. 

Wil jij ook een mooi verhaal met ons delen? Aarzel niet om volgend formulier in te vullen. 

Journée du compliment 2