Hoe vermijd je seksuele chantage/sexting en sextortion?

Het eerste wat je kan doen om dit soort chantage te vermijden, is vanzelfsprekend nooit intieme foto’s delen op internet en zeker niet met onbekenden.

 

Heb je een bericht gekregen van een hacker die beweert compromitterende beelden van jou te bezitten en ermee dreigt die beelden te verspreiden, tenzij je hem een bedrag – meestal in bitcoins – overmaakt? Geen paniek. Bij de sextortion scam gaat het om bluf.

Toch neem je best enkele voorzorgsmaatregelen: wijzig je wachtwoord en activeer tweestapsverificatie voor al je accounts. Ook een grondige virusscan van je computer is een must.

 

Voor meer informatie over de stappen die je kan ondernemen en hoe je je kan beschermen, bezoek de website Safeonweb: https://www.safeonweb.be/index.php/nl/ik-word-afgeperst-sextortion-scam

Heb je zelf seksueel getinte beelden gestuurd naar iemand die je ermee bedreigt en je geld afperst? Doe meteen aangifte bij de Lokale Politie: https://www.politie.be/nl.

 

Als de beelden betrekking hebben op een minderjarige, kan je bovendien contact opnemen met de stichting Child Focus via hun site https://childfocus.be/nl-be of op het nummer 116 000.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier.