Twee BMW’s 5 dagen bestuurlijk in beslag genomen door politiezone Brussel Noord

«De verkeersveiligheid is een prioriteit van de politiezone Brussel Noord.» herhalen hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, korpschef van de lokale politie van Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node en mevrouw Cécile Jodogne, voorzitster van het politiecollege en burgemeester van Schaarbeek.

“Onaangepaste snelheid en gevaarlijk rijgedrag op onze wegen zijn onaanvaardbaar. Met de bestuurlijke inbeslagname van voertuigen willen we deze gevaarlijke gedragingen bestrijden. Wij kunnen melden dat op drie weken tijd de eerste twee voertuigen voor 5 werkdagen bestuurlijk in beslag werden genomen. Eén op 28 december 2019 en één op 18 januari 2020. Momenteel zitten wij aan een totaal van zes bestuurlijk in beslag genomen voertuigen: het is bijgevolg een functioneel instrument voor de politiezone.»

“Vier bestuurlijke inbeslagnames van telkens 24 uur op minder dan een maand tijd. De maatregel bewijst duidelijk zijn nut. Na evaluatie zijn we daarom overgegaan tot het voorstel van de politie, namelijk een termijnverlenging van de bestuurlijke inbeslagname, nu 5 werkdagen in plaats van 24 uur”, meldt de burgemeester van Schaarbeek, mevrouw Cécile Jodogne.

Twee BMW’s bestuurlijk in beslag genomen voor 5 werkdagen

De eerste bestuurlijke inbeslagname van 5 werkdagen vond plaats op zaterdag 28 december 2019, omstreeks 23u ‘s avonds. Een patrouille van de politiezone Brussel Noord merkte op dat een BMW met een Belgische kentekenplaat aan een ongewone snelheid reed in de Anethanstraat in de richting van de Portaelsstraat in Schaarbeek. De politie besloot over te gaan tot een controle van het voertuig. Tijdens de controle werd de bestuurder onderworpen aan een drugstest waar hij positief op testte. Naast het rijden onder invloed van verdovende middelen, maakte de bestuurder bovendien verschillende overtredingen: het in gevaar brengen van andere weggebruikers waaronder een ander voertuig en meerdere voetgangers, aan een ongewone snelheid rijden in een zone 50, op alle kruispunten de voorrang van rechts niet naleven, verschillende verkeersinbreuken en het negeren van een politiebevel.

Drie weken later, op zaterdag 18 januari 2020 omstreeks 17u in de namiddag, vond de tweede bestuurlijke inbeslagname van 5 werkdagen plaats. Een wandelpatrouille van de politiezone Brussel Noord stelde tijdens een controle van een ander voertuig vast dat er een BMW serie 1 met  een Belgische kentekenplaat aan een ongewone snelheid reed in de Groenstraat, richting het Liedtsplein. De bestuurder bracht tijdens zijn race daardoor het leven van andere weggebruikers in gevaar, waaronder een weggebruiker op een step en spelende kinderen op straat. Dit bovendien in een wijk waar een zone 30 geldt.

Tijdens de twee gebeurtenissen raakte niemand gewond. Er werden voor beide feiten proces-verbalen opgesteld voor de verschillende gepleegde inbreuken op de wegcode.

Met het oog op deze vaststelling door de patrouille en bij afwezigheid van een eventuele gerechtelijke inbeslagneming van het voertuig is de lokale politie Brussel Noord overgegaan tot haar vijfde en zesde bestuurlijke inbeslagname en de eerste twee waarvan de inbeslagname 5 werkdagen duurt, uitgevoerd op basis van het artikel 30 van de WPA. Dit werd bevestigd door de burgemeester van Schaarbeek, Mevrouw Cécile Jodogne.

Ter herinnering: het beginsel van een bestuurlijke inbeslagname is dat een automobilist die door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, zijn voertuig bestuurlijk in beslag kan worden genomen op voorwaarde dat aan een aantal strenge criteria wordt voldaan. Eén van deze voorwaarden is dat er geen gerechtelijke inbeslagname kan worden opgelegd.

De gerechtelijke procedure zal immers altijd voorrang hebben op de bestuurlijke politiemaatregel. Gerechtelijke inbeslagnames vinden regelmatig plaats tijdens de interpellatie van bestuurders zonder geldige autoverzekering of die onder invloed rijden. Zo werden er bijvoorbeeld in de eerste 9 maanden van 2019 meer dan 100 gerechtelijke inbeslagnames bevolen door het Brusselse Parket wegens bovenstaande geciteerde verkeersovertredingen op het grondgebied van de lokale politie Brussel Noord. De samenwerking tussen de politie en het Openbaar Ministerie ter bestrijding van gevaarlijk rijgedrag op onze wegen wordt uitgevoerd en functioneert. Er zijn echter sommige gevaarlijke bestuurders erin geslaagd om te ontglippen aan de mazen van deze acties.

«De bestuurlijke inbeslagname op basis van artikel 30 van de WPA is een aanvullend instrument voor de politie om de veiligheid op onze wegen te garanderen en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat iedereen veilig naar huis terugkeert.» concludeert de korpschef van de lokale politie, Frédéric Dauphin.