FOCUS OP DE WEG, NIET OP JE GSM

Je bent aan het rijden en je lief stuurt een WhatsApp-bericht? Gewoon negeren. Je vrienden bellen je op? Ook negeren. Je baas stuurt je een e-mail tijdens het rijden? Niet kijken. Geen enkele melding, oproep of bericht is een ongeval waard. En de meeste berichten kunnen gerust even wachten tot je veilig op je bestemming aangekomen bent. Focus op de weg, niet op je gsm en ga in automodus voor je begint te rijden.

negeer je vrienden

Nieuwe regels sinds maart

Sinds 3 maart gelden er trouwens strengere regels voor wie zijn gsm, smartphone of andere mobiele apparatuur achter het stuur wil gebruiken. Voortaan mag je je toestel enkel gebruiken als het in een geschikte houder zit. 

Voor wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, gelden strengere straffen: wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Overtreders die sinds minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben en vast verblijven in België, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.