Medewerkers politiezone Lubbeek op de fiets

Vanaf maandag 13 september fietsen de medewerkers van politiezone Lubbeek minstens 3 weken lang naar het werk. Ze doen mee aan De Fietstest, een campagne van de provincie Vlaams-Brabant.

fietstest.be

De politiezone wil namelijk inzetten op zowel een omschakeling naar meer duurzame mobiliteit als het welzijn van haar medewerkers, door hen aan te moedigen om de auto meer links te laten liggen.

De campagne van de provincie, waaraan al verschillende bedrijven, organisaties en besturen deelnamen, is hiervoor een uitlezen kans.  “We hopen dat de collega’s die deelnemen ook na deze drie weken vaker de fiets zullen gebruiken voor hun verplaatsingen”, aldus de korpschef. “We investeren al een tijd in de aankoop van elektrische fietsen. Ook dienstverplaatsingen door de (wijk)inspecteurs gebeuren steeds meer met de fiets. Op die manier leggen ze makkelijker contact met de bevolking.” 

De Fietstest blijft een succesformule en gaat mee met de nieuwe ontwikkelingen op vlak van fietsmobiliteit. In elke organisatie verzorgt de provincie Vlaams-Brabant een startmoment. Elke kandidaat krijgt nog een opfrissing van de wegcode voor fietsers en tips over defensief fietsen om De Fietstest veilig te laten verlopen. Sinds 2020 biedt de provincie ook de mogelijkheid aan om een speed pedelec uit te proberen. “We zagen de interesse om een gewone elektrische fiets uit te proberen verminderen. Wellicht omdat die de laatste jaren heel vlot over de toonbank zijn gegaan”, vertelt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit bij de provincie Vlaams-Brabant. “De interesse in de iets snellere elektrische fiets is groot. Het aantal kandidaten dat op meer dan 15 kilometer van het werk woont nam sterk toe, want zij ondervinden al snel de voordelen. Ook met deze fiets sta je nooit in de file en met een gemiddelde snelheid van 33km/u duurt het zeker niet langer om op je werk te geraken. ”