Actieweek alcohol en drugs in het verkeer

Het parket en de gouverneur van Oost-Vlaanderen organiseren i.s.m. de lokale politiezones en de federale wegpolitie een actieweek over de gevaren van alcohol– en druggebruik in het verkeer. Van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 10 december 2022 zullen er extra controles georganiseerd worden, met als sluitstuk de 26e editie van de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’ op vrijdag 9 december 2022.

Groot gelijk dat je nuchter rijdt

De effecten van alcohol, drugs en lachgas op je rijgedrag worden vaak geminimaliseerd. Maar deze stoffen verstoren de functies van je hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer.

In Oost-Vlaanderen alleen al gebeurden in de eerste 9 maanden van dit jaar 538 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol. Dat is het hoogste cijfer sinds 2018. Ook het aantal verkeersongevallen waarbij bestuurders onder invloed rijden van drugs stijgt jaarlijks.

Bovendien is het percentage bestuurders tussen 18 en 34 jaar dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik op twee jaar tijd gestegen van 11 naar 19%. De gevaren zijn nochtans groot. Na cannabisgebruik bijvoorbeeld loop je tot 3 keer meer risico om betrokken te raken bij een zwaar of dodelijk ongeval dan wanneer je nuchter bent. Wordt druggebruik gecombineerd met alcohol, dan loop je zelfs tot 100 keer meer risico!

Drugs- en alcoholgebruik in het verkeer blijven m.a.w. zeer zorgwekkend. Sensibiliseren en controleren zijn dus noodzakelijk om de maatschappelijk bewustwording te verhogen. In het kader hiervan organiseren het parket en de gouverneur van Oost-Vlaanderen i.s.m. de lokale politiezones en de federale wegpolitie een de verkeersveilige week van zaterdag 3 t.e.m. zaterdag 10 december. Het sluitstuk is de 26e editie van de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’ op vrijdag 9 december 2022. Op meer dan 100 plaatsen in de provincie worden dan tussen 19u00 en 07u00 de volgende ochtend alcohol- en drugscontroles uitgevoerd.

De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken (ingeval van alcohol: vanaf 0,8 promille in combinatie met verkeersonveilig gedrag of vanaf 1,5 promille - voor drugs in het verkeer geldt een nultolerantie: wie positief test op drugs, moet het rijbewijs onmiddellijk 15 dagen inleveren), zullen zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden.

Bronnen: