Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen: je staat als slachtoffer niet alleen

Zo’n 28 jaar geleden werd 25 november door de verenigde naties uitgeroepen tot internationale dag voor de uitbanning tegen vrouwen. Een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen want het afgelopen jaar werd één op de zeven Belgische vrouwen het slachtoffer van partnergeweld en onderging 16% van de vrouwen een verkrachting. De omvang van geweld tegen vrouwen is dus groter dan we denken. 

DAG VOOR DE UITBANNING VAN GEWELD TEGEN VROUWEN

Helaas heerst er nog steeds een taboe rond eender welke vorm van geweld tegen vrouwen. Dat geweld is niet alleen seksueel maar neemt ook andere vormen aan. De drempel om klacht neer te leggen of professionele hulp te zoeken is vaak hoog. Hulplijn 1712, waar slachtoffers van geweld terecht kunnen, meldt dat ongeveer driekwart van de mensen die 1712 contacteren een vrouw is. 65% van de gemelde personen, (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling, is een meisje of vrouw.

Hulp

Ken je iemand die of ben je als vrouw (of man) slachtoffer is van geweld, in welke vorm dan ook, dan kan je bij verschillende instanties terecht. Zo kan je anoniem bellen, chatten of mailen met 1712. De medewerkers van 1712 kunnen je informatie en advies geven of verwijzen je door naar verdere hulp.

In Oost- Vlaanderen kan je als slachtoffer van seksueel geweld ook terecht in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (UZ Gent). De hulpverleners van het centrum bieden slachtoffers alle mogelijke bijstand op één locatie: medische en psychische zorg, een eerste sporenonderzoek en, voor wie dat wil, hulp bij de politieaangifte. 

Ook onze politiemedewerkers staan voor je klaar. Je kan steeds online een afspraak maken om aangifte te doen. Onze medewerkers stellen zich zo laagdrempelig mogelijk op, zijn discreet en zullen je als je dat wenst doorverwijzen naar ons team van slachtofferbejegenaars. Bevind je je in een situatie waar je dringend hulp nodig hebt, bel dan zonder aarzelen 112. 

Onthoud dat je als slachtoffer van geweld, in welke vorm dan ook, niet alleen staat. Erover praten is een eerste stap.