Terug naar school, de politiezone Regio Rhode & Schelde houdt een extra oogje in het zeil!

Het nieuwe schooljaar gaat volgende week van start. Dit zorgt voor een pak meer (jonge) fietsers en voetgangers in Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Nog meer dan anders zullen automobilisten extra voorzichtig moeten zijn.

Zoals elk jaar zet de politiezone Regio Rhode en Schelde bij de start van het schooljaar in op extra aanwezigheid en toezicht aan de scholen. We helpen de jonge leerlingen om veilig over te steken en wijzen hun ouders op de parkeerregels in de omgeving van scholen. Daarnaast wordt er gecontroleerd op het correct gebruik van kinderzitjes en het dragen van de gordel. En wanneer de donkere maanden zich aandienen, zal er opnieuw veel aandacht aan fietsverlichting geschonken worden tijdens onze jaarlijkse actie ‘lichten aan, veilig op de baan’.

veilig terug naar school

Verkeersveiligheid is hoe dan ook de verantwoordelijkheid van iedereen. We doen daarom ook een beroep op jou als ouder of grootouder en geven je graag volgende tips mee:

Als je kind te voet naar school gaat:

 • Overloop het traject met je kind vooraleer hij het alleen moet afleggen. Toon je kind de plaatsen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn zoals opritten, garages, parkings, kruispunten, enzovoort.
 • Leer je kind om veilig over te steken. Laat je kind dus niet al rennend oversteken, maar maak altijd eerst oogcontact met automobilisten. Zo weet je kind zeker dat het gezien is.
 • Maak je kind duidelijk om altijd ruim op tijd te vertrekken, zodat het op geen enkel moment moet rennen op weg naar school. 

Als je kind met de fiets naar school gaat:

 • Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand. 
 • Kijk of je kind in staat is om alleen naar school te rijden: kan het achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder zijn evenwicht te verliezen? Kan het de snelheid van de andere voertuigen goed inschatten?
 • Zorg ervoor dat je kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen. 
 • Controleer of de fiets van jouw kind in orde is met de technische eisen (fietsbel, remmen, fietsverlichting, reflectoren) en dat de banden goed opgepompt zijn.

Denk eraan dat de snelste of kortste fietsroute niet altijd ook de veiligste is. Check onderaan deze pagina zeker ook de schoolroutekaart voor jouw gemeente. Deze kaart geeft een overzicht van de veilige en te mijden fietsroutes naar de scholen.

Als je je kind met de auto naar school brengt:

 • Als je kind kleiner is dan 1m35, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.
 • Leer je kind om altijd de veiligheidsgordel om te doen.
 • Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten.
 • Parkeer je wagen steeds reglementair en dus niet voor de schoolpoort, niet op het voetpad, niet aan de onderbroken gele streep, … Een slecht geparkeerd voertuig kan verhinderen dat een overstekend kind goed ziet. Bovendien is het kind dan misschien niet goed zichtbaar voor anderen.
 • Laat je kind aan de kant van het voetpad in- en uitstappen.

We wensen alle kinderen en hun ouders in ieder geval een heel fijne en veilige start van het nieuwe schooljaar!

Bronnen: VIAS Institute / Provincie Oost-Vlaanderen / het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming