Een dag in de politiezone met YOUCA-medewerkster Julie

Op 21 oktober liep Julie een dag mee met onze diensten. Ze zette zich in in het kader van het YOUCA-project (Youth for Change and Action), de vroegere Zuiddag. Het was voor haar dé gelegenheid om te proeven van de vele boeiende facetten van het politiewerk.

Logo Youth Action Day

Tijdens de YOUCA-dag gingen 13.000 jongeren uit 200 Vlaamse en Brusselse scholen zijn aan de slag bij bakkers en slagers, bij nieuwsredacties, in het parlement, in fabrieken én bij de politie. Het loon dat ze die dag verdienen gaat steeds naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar gaat dit integraal naar een sterk jongerenproject in Brazilië en de Filipijnen.

Als politieorganisatie die de medewerker centraal stelt, willen we jonge mensen graag de kans geven om te proeven van de vele facetten van de (lokale) politie. YOUCA-medewerkers zoals Julie behoren immers tot de belangrijkste doelgroep voor toekomstige vacatures bij de politie.

De YOUCA-dag begon voor Julie met het bijwonen van de dagelijkse briefing van onze politiezone. Zo kon zij zichzelf tijdens deze videoconferentie ook meteen voorstellen aan alle deelnemers. Aangezien de politiezone Regio Rhode & Schelde bestaat uit vier commissariaten, wordt deze briefing online georganiseerd d.m.v. Microsoft Teams.

Vervolgens stond een bezoek aan onze vier commissariaten in Destelbergen, Melle, Merelbeke en Destelbergen op het programma. Daar maakte Julie kennis met de respectievelijke wijkwerkingen die er onder leiding staan van Frankie, Pascal, Vincent en Valerie.

vingerafdrukken nemen

 

Binnen de interventiedienst in Melle stond onze nieuwe medewerker in voor het afnemen van de vingerafdrukken en kreeg ze door onze topmensen van interventie, Sam en Joke, een toelichting over de uitrusting van de politie-inspecteur (wapen, handboeien, pepperspray, wapenstok,…). Hiet diensthoofd van interventie, Tim, maakte dit alles nog aanschouwelijker met een demo van de nieuwe bewapening en uitrusting voor ordehandhaving. Jeroen en Jurgen lichtten op hun beurt de rol toe van de OGP’s (Officier van Gerechtelijke Politie, die het dagelijks aansturen van de ploegen op het terrein in goede banen leidt).

Vervolgens ging het richting Destelbergen waar er met aandacht geluisterd werd naar een toelichting van één van onze top-rechercheurs Tony over de rol van de recherche en het Salduz-verhoor in onze daartoe speciaal uitgeruste verhoorkamer. Hier kreeg onze Youca-medewerker ook te zien hoe een line-up met het bekende spiegelglas in elkaar zit. Verder in Destelbergen kreeg Julie een uitgebreide toelichting van de wijkwerking door de verantwoordelijke Frankie en spaarden Melissa en Arnaude kosten nog moeite om het Social Team van de politiezone voor te stellen.

Aangezien de lokale politie samenwerkt met de federale politie, om zo een geïntegreerde politiezorg op twee niveaus te kunnen realiseren, brachten we in de namiddag ook een bezoek aan onze collega's in de Groendreef te Gent.

Na de lunch in de refter van de politiemedewerkers maakte Julie kennis met tal van gespecialiseerde diensten van de federale politie: het veiligheidskorps, het interventiekorps, de speciale eenheden, de wegpolitie (waar we kort even toegesproken werden door het hoofd en de adjunct van de wegpolitie van Oost-Vlaanderen), de labo's, het onderricht (met een blik op een opleiding van het RCCU over het speuren op het internet, door top-speurder Wim), de herstellingssectie en de federale gerechtelijke en bestuurlijke politie. We woonden er tenslotte een schietoefening van het veiligheidskorps bij. Al zat zelf schieten er om veiligheidsredenen nog niet in.

Om haar YOUCA-dag af te ronden bezocht Julie het communicatie en informatiecentrum van Oost-Vlaanderen (CICOV). Dit is de zogenaamde meldkamer waar de radiocommunicatie en coördinatie van de politie-opdrachten over alle zones heen gebeurt. Robby, het diensthoofd, bracht ons niet alleen inzicht in de werking van call-taking, dispatchers, coördinatoren en coaches, maar liet ons ook proeven van de drukte die er heerst in zo’n meldkamer. Een unieke ervaring!

Groepsfoto Youca

 

Zo vloog een intense en boeiende YOUCA-dag in een mum voorbij. En dit was nog maar het topje van de veelzijdige ijsberg van jobs waarvoor je bij de politie terecht kan…

Heb je interesse? Aarzel niet om meer toelichting te vragen op ons centraal nummer 09 363 7171 en vraag naar onze beroepvoorlichters of neem alvast een kijkje op www.jobpol.be.  

Om meer te weten te komen over YOUCA klik hier.

Youca infographic