Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal

Vandaag lanceert Besafe de nationale actieweek tegen fietsdiefstal: “Elke schakel telt in de strijd tegen fietsdiefstal”. Deze actieweek is een initiatief van de AD Veiligheid & Preventie met als doel elke burger bewust te maken van zijn rol in de strijd tegen fietsdiefstal.

De fietser in de strijd tegen fietsdiefstal

De centrale boodschap van de actieweek is: “Elke schakel telt tegen fietsdiefstal”. Of je nu fietser, getuige, gemeenschapswacht, politie of een andere partner in preventie bent. Iedereen kan bijdragen in de strijd tegen fietsdiefstal!

De eerste schakel van de preventieketting is natuurlijk de fietser zelf. Want het begint allemaal bij de acties die deze onderneemt. Je hebt meer in de hand dan je denkt als het op preventie aankomt.

Vergrendel met zorg
Het is belangrijk om je fiets altijd goed op slot te zetten, ook al is het maar voor enkele ogenblikken. Zelfs in die korte tijdspanne bestaat het risico dat je fiets gestolen wordt. Zoek actief naar bewaakte fietsenstallingen en maak altijd gebruik van twee sloten. Kies bewust de plaats waar je jouw fiets parkeert en vermijd hierbij hinder voor anderen. Gebruik indien mogelijk beschikbare fietsstallingen in de buurt. Het type slot dat je kiest is ook belangrijk. Combineer altijd een stevig ringslot met een betrouwbaar beugelslot of kettingslot, beide met een sleutel. Vermijd cijfersloten, omdat deze meer kwetsbaar zijn voor kraken.

Meer tips en tricks om fietsendieven te slim af te zijn  lees je hier.

Bewustwording van sport-apps
Wees bewust van de instellingen van sport-apps. Je geeft vaak onbewust meer informatie vrij dan dat je eigenlijk zou willen. Wanneer bijvoorbeeld je locatie is ingeschakeld in bepaalde apps, kunnen dieven mogelijk je locatie traceren, waardoor ze je fiets kunnen volgen en vervolgens stelen. Wees extra alert op deze instellingen om de veiligheid van je fiets te waarborgen.

Elke schakel telt

 

Labels