Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen - Editie 2023

Op vrijdag 8 december 2023 is het Verkeersveilige Nacht in Oost-Vlaanderen. Vanaf 19.00 uur t.e.m. 07.00 uur de dag erna worden er op meer dan 100 plaatsen in de provincie alcohol- en drugscontroles uitgevoerd. Met deze actie willen de initiatiefnemers - de gouverneur van Oost-Vlaanderen i.s.m. de lokale politiezones en de federale politie - de gevaren van alcohol – en druggebruik in het verkeer blijven aankaarten. Ook onze politiezone doet mee!

Groot gelijk dat je nuchter rijdt

Groot gelijk dat je nuchter rijdt!

De effecten van alcohol en drugs op je rijgedrag worden vaak geminimaliseerd, maar deze stoffen  verstoren de functies van je hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer. Zit je achter het stuur  onder invloed van alcohol en drugs, dan loop je tot 100 keer meer risico op een ongeval dan wanneer je nuchter bent (1). In het weekend, en vooral 's nachts, zijn meer dan 1 op de 4 chauffeurs die in een ongeval betrokken raken onder invloed van alcohol (2).

Dus: groot gelijk dat je nuchter rijdt.

Meer info over de effecten van alcohol en drugs op je rijgedrag vind je op https://www.veiligverkeer.be/veilig-rijden/rijden-onder-invloed/

(1) Bron: Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Drugs, VAD (2019). Dossier middelgebruik en verkeer.
(2) Bron: Verkeersstatistieken Federale Politie