Welke regels gelden voor de elektrische step?

Elektrische steps zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Maar wat zijn nu de regels voor het gebruik van e-steps? En wat als de step voorzien is van een zadel?

Hieronder een overzicht van de verkeersregels die voor dit relatief nieuwe vervoersmiddel gelden.

Hoe gebruik je best een elektrische step - FOD Mobiliteit

E-step zonder zadel

 1. Sinds 1 juli 2022 mogen kinderen of jonge tieners niet langer met e-steps in het verkeer rijden. Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen.
 2. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser. Dat wil zeggen dat dezelfde verkeersregels gelden als voor fietsers: Je moet op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook dien je de wegsignalisatie voor fietsers volgen. 
 3. De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km/uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn verboden op de openbare weg en zullen in beslag genomen worden.
 4. Het is verboden om om passagiers te vervoeren op een e-step.

Respecteer de wegcode!

Om een klassieke elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar dat betekent uiteraard niet dat je als bestuurder de wegcode niet moet volgen. 

 • Veroorzaak geen hinder of een gevaarlijke situatie voor andere weggebruikers
 • Pas je snelheid aan op het voetpad
 • Autowegen en autosnelwegen zijn verboden voor steps
 • Het is verboden te rijden met een step in stations en openbare gebouwen.
 • Rijden onder invloed van alcohol is verboden. Steppers vallen wat dit betreft onder dezelfde wetgeving als autobestuurders (niet meer dan 0,5 promille alcoholgehalte).
 • Het is niet toegelaten om te steppen met een smartphone in de handen.
 • Het verplicht om, tussen zonsondergang en –opgang, vooraan een wit of geel licht te bevestigen en achteraan een rood licht. (Bijvoorbeeld op de kleding, rugzak of helm).

 

E-step met zadel

Een elektrische step met zadel mag niet zomaar de weg op. Zo’n step wordt in ons land volgens de Europese en Belgische wetgeving immers beschouwd als een bromfiets en dienen dus ook verzekerd en ingeschreven worden als bromfiets. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. De maximale snelheid is niet hoger dan 25 km/uur: Zo’n step wordt volgens de wegcode beschouwd als bromfiets klasse A, waarvoor een inschrijvings- en verzekeringsplicht geldt.
 2. De maximale snelheid 45km/uur: Deze steps worden beschouwd als bromfiets klasse B waarvoor dus ook het rijbewijs AM verplicht is.

Voor beide steps met zadel gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsers:

 • Minstens 16 jaar oud zijn.
 • Het is verplicht een helm te dragen.
 • De stepper moet steeds de volgende documenten bijhebben:
  • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering en het kentekenbewijs als je met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 25 km/uur op de openbare weg rijdt
  • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering, het kentekenbewijs en een rijbewijs als je met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur op de openbare weg rijdt.
 • De lichten moeten altijd branden, ook overdag.
 • Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag je op het fietspad. Hou er rekening mee dat je de fietsers hierbij niet mag hinderen.

 

(Bron en meer info: Vlaamse Overheid)