Hoe meld ik iets verdacht in mijn straat/buurt?

Meld elke verdachte beweging in uw buurt aan de politie!

Zie je een onbekend persoon zich vreemd gedragen of zie je een auto in jouw wijk die daar op dat tijdstip niet thuishoort? Bel dan onmiddellijk 101. De meldkamer stuurt een ploeg van de lokale politie om poolshoogte te nemen. Was je telefoontje toch loos alarm? Niemand neemt jou dat kwalijk. Beter een keer te veel dan een keer te weinig bellen!

Waarom niet op Facebook of Twitter?

Nummerplaten van een vreemde wagen, foto's van verdachte mannen,... Regelmatig zien we dit soort informatie opduiken op de sociale media. De waakzame reflex van de inwoners van onze zone is natuurlijk goed nieuws, maar we moeten vanuit de politie toch wijzen op het gevaar van dergelijke berichten:

  • Zijn de personen onschuldig, dan worden zij onterecht geviseerd. Ze kunnen zelfs de schending van hun privacy inroepen en een klacht indienen.
  • Blijkt dat ze wel kunnen gelinkt worden aan bv. een inbraak, dan kan dit het onderzoek van de recherche ernstig belemmeren. Bovendien kan dit de uitspraak van een eventuele veroordeling schaden (procedurefouten).
  • Hou er ook rekening mee dat berichten via sociale media nooit tijdig de politie kunnen bereiken. De 101-noodcentrale, die continu bemand wordt, is de enige weg om de politie onmiddellijk te mobiliseren. De politie langs sturen of een BIN opstarten kan nooit gebeuren na een bericht op Facebook of Twitter.
  • Tot slot merken we dat bepaalde berichten niet altijd kloppen en onnodige onrust kunnen teweegbrengen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 363 71 71.