Track and Trace-systemen: de juiste reacties in geval van diefstal

Systemen en diensten voor het opsporen en het beheren van voorwerpen en auto's vanop afstand zijn een echte meerwaarde voor de diefstalpreventie. Ze verhogen ook de mogelijkheid om de gestolen goederen terug te vinden. We moeten wel rekening houden met het feit dat ze maar een beperkte tijd blijven werken en dat dieven mogelijk de expertise hebben om ze onschadelijk te maken, wat uiteraard invloed heeft op de resultaten.

Hoe kunnen we het potentieel van deze opsporingssystemen maximaal benutten? We geven een reeks praktische tips over hoe u snel en efficiënt kunt reageren in geval van diefstal.

Algemene tips

  • Enkele tips voor als u over een opsporings- en beheerssysteem beschikt, zowel voor auto's als voor mobiele toestellen:
  • Ga nooit zelf achter de vermoedelijke dieven aan als het voorwerp of voertuig is gelokaliseerd. U brengt uzelf misschien in gevaar en u loopt bovendien het risico de verkeerde persoon aan te pakken. De geolokalisatie is immers nooit voor 100 % correct.
  • Deze systemen vergaren een veelheid aan persoonlijke informatie (plaats waar het voorwerp zich bevindt, traject, identiteit etc.). Wees waakzaam en beveilig de toegang tot deze informatie (door wachtwoorden, antivirussoftware etc.).
  • De Track and Trace-apps en -software kunnen per sms of e-mail alarmmeldingen of informatie versturen in het geval van diefstal of verlies. Geef dus een mailadres of een telefoonnummer in waar u zeker bereikbaar bent in geval van diefstal.
  • Sla uw wachtwoorden niet op in de internetbrowser van uw mobiele apparaten. Op die manier krijgt de dief geen toegang tot uw accounts en kan hij dus ook uw lokalisatie- en veiligheidsparameters niet wijzigen.
  • Zelfs als uw voorwerp of voertuig gelokaliseerd is, houd dan toch in gedachten dat het onderscheppen van de dief en het recupereren van uw eigendom aan wettelijke en praktische beperkingen onderworpen is. Enerzijds is er de reactietijd van de politie en haar partners (parket etc.), anderzijds is er de beperking van hun territoriale bevoegdheid. Dit stelt nog meer problemen als het voorwerp of voertuig naar het buitenland is gebracht.
  • Als u de diefstal heeft vastgesteld, reageert u best onmiddellijk en activeert u de functionaliteiten van het Track and Trace-systeem (lokalisatie, blokkering, immobilisatie van het voertuig etc.) zo snel mogelijk. Het systeem blijft immers maar een beperkte periode actief (lading van de batterij) en de dieven kunnen het toestel op elk ogenblik saboteren, ontmantelen of verwijderen.
  • Vestig niet alle hoop op één enkel antidiefstalsysteem. Zeker voor voertuigen is het opportuun om het Track and Trace-systeem te combineren met een of meer mechanische beveiligingssystemen, zoals een stuurstang of een systeem om de pedalen te blokkeren.

Bij diefstal van een laptop, smartphone of tablet

  • Zodra u de diefstal of het verlies hebt vastgesteld, activeer dan onmiddellijk de functionaliteiten voor opsporing of antidiefstal van uw toestel.
  • Indien u geen app of software voor de lokalisatie hebt geïnstalleerd, kan u voor toestellen die op Android draaien, de app "Plan B" installeren. Die laat u toe om het toestel te lokaliseren, zelfs indien het gps-systeem van het toestel niet op voorhand werd geactiveerd. De app zal vervolgens om de 2 minuten een mail sturen met de plaats waar het toestel zich bevindt op Google Maps, en dit tot het signaal wegvalt (door gebrek aan stroom, stoorzender, vernietiging van het toestel etc.).
  • Is uw toestel gelokaliseerd, dan brengt u best zo snel mogelijk de politie op de hoogte. Geef informatie over de actuele positie van het toestel, de coördinaten, de aanwezigheid van software of applicaties voor opsporing en indien nodig, uw identiteitsgegevens.
  • Als het onmogelijk blijkt het toestel te lokaliseren of te recupereren, wees dan proactief en blokkeer het vanop afstand (bv. met de app Remote Block). Om de veiligheid van uw privégegevens te vrijwaren, kan u als laatste redmiddel ook de gegevens van uw toestel op afstand herformatteren (bv. met de app Remote Wipe).

Na verlies of diefstal is het in elk geval absoluut noodzakelijk om uw wachtwoorden en internetgegevens te wijzigen (van e-mailaccounts, e-banking, sociale media etc.).

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.