Samen voor een fietsveilig Denderleeuw

Nu de dagen korter en donkerder worden, is het van levensbelang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Lokaal Bestuur Denderleeuw en de PZ  Denderleeuw/Haaltert willen hier samen op inzetten door vanochtend een gezamenlijke actie te houden op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd.  

fietsverlichting1

Lokaal Bestuur Denderleeuw en Politiezone Denderleeuw/Haaltert zetten samen in op een fietsveilig Denderleeuw. Daarom voerden tussen 7.30 en 9 uur vanochtend 4 ploegen van politiemensen en gemeenschapswachten controles uit bij 530 fietsers. Daarvan waren er 482 in orde met hun fietsverlichting. Zij kregen een leuk gadget.

Er werd post gevat op 4 locaties, namelijk in de Kasteelstraat ter hoogte van het fietscafé ’t Sas, op het Welleplein, aan de N405 ter hoogte van het Strokapelleke en ter hoogte van het rondpunt in de Lindestraat en de Koningin Astridstraat.

Wiens fiets niet in orde was, kreeg een fietscontrolekaart en moest te voet verder. Er wordt ook contact opgenomen met de ouders van deze leerlingen. Met deze actie willen we op een positieve en sensibiliserende manier bijdragen aan verkeersveiligheid in de schoolomgeving. 

Licht aan en gaan

Met je licht aan val je op bij andere weggebruikers én zie je de weg voor je beter. Dat spreekt voor zich.

Maar waarom is het dan nog zo belangrijk om je lichten te gebruiken? De komende winterperiode worden de dagen steeds korter en donkerder. Daarbij komt ook nog eens de toegenomen verkeersdrukte aan en rond de scholen. Redenen genoeg dus om extra voorzichtig te zijn en jezelf én je fiets te verlichten. 

 

5 tips voor een verlichte fiets(er)

  1. Fluo fluo fluo! Met reflecterende kledij en gadgets aan ben je op 150 meter al zichtbaar voor automobilisten. 

  1. Controleer regelmatig of je lichten nog werken. Beter voorkomen dan genezen! 

  1. Investeer in reservelichtjes. Deze kan je gemakkelijk als extra aan je fiets hangen of gebruiken wanneer je lichten kapot zijn. 

  1. Kies voor heldere kledij. Met donkere kledij ben je veel moeilijker zichtbaar. Wanneer je donkere kledij draagt ZONDER verlichting, kunnen automobilisten je pas op 20 meter zien. 

  1. Laat je verlichting lang genoeg aanstaan. Ook wanneer het al wat klaarder wordt, ben je nog niet 100% zichtbaar voor automobilisten. 

Bedankt om je fietsverlichting aan te zetten!