Wanneer mag je de grond van je buren betreden?

Wat als je bal per ongeluk in de tuin van de buren belandt? Geen paniek. Het nieuwe deel van het Burgerlijk Wetboek dat in werking is getreden sinds 1 september 2021 bepaalt dat je buur verplicht is om deze weer terug te geven. Je eigendom terughalen zonder toestemming van je buur is echter niet toegestaan.

Foto door Gursharndeep Singh via Pexels

Onbedoeld kan een eigendom, zoals een bal of een huisdier, wel eens in de tuin van je buren belanden. Artikel 3.67 §1 van het Boek 3 (Goederen) uit het nieuw Burgerlijk Wetboek – dat in werking is sinds 1 september 2021 – bepaalt dat je buren in dat geval verplicht zijn om je eigendom terug te geven of jou de toestemming moeten geven om het zelf terug te halen.

Wat als mijn buren afwezig zijn of mij geen toestemming geven?

Voor het terughalen van je eigendommen op het terrein van je buren is in principe altijd hun toestemming nodig. Dat is ook het geval wanneer ze niet thuis zijn. Als je de tuin van een buur betreedt zonder zijn of haar toestemming dan ben je in principe in overtreding en kun je worden beboet. Zorg dus altijd dat je contact opneemt met je buren voordat je je in hun tuin begeeft. 

Als je buren onbereikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze op vakantie of aan het werk zijn, dan wacht je het best tot je een antwoord van hun hebt gekregen. Bij uiterste nood kan een uitzondering worden gemaakt, bijvoorbeeld als je huisdier zich ernstig gewond bevindt in de tuin van de buren. Zorg in dat geval wel dat je buren hierover zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht en dat er geen schade aan de eigendommen van je buren wordt toegebracht.

Ik wil mijn dakgoot vrijmaken van bladeren, maar daarvoor moet ik gebruikmaken van de oprit van mijn buren. Mag dat?

Voor herstellingen of bouwwerken aan je woning mag je gebruikmaken van het perceel van de buren indien dit niet mogelijk is vanaf je eigen grond. Er zijn echter wel enkele bijkomende voorwaarden hieraan verbonden.

Ten eerste moet het gebruik van het perceel van de buur noodzakelijk zijn. Je dient dus eerst andere mogelijkheden te bekijken waarbij het gebruik van de grond van je buur niet nodig is. 

Ten tweede moet je ook je buren vooraf over het gebruik inlichten. 

De derde voorwaarde is dat je geen schade mag aanrichten, of – wanneer niet anders mogelijk – dat je de schade tot een minimum beperkt. Bovendien ben je steeds verplicht om aangerichte schade te herstellen of vergoeden. 

Ten vierde mag er geen weigering zijn van de buur. Als je buur immers rechtmatige redenen heeft om de toegang tot zijn of haar grond te weigeren, dan kan hij of zij deze aanbrengen bij vrederechter. De vrederechter zal dan eerst moeten oordelen over de rechtmatigheid van de redenen voordat je gebruik mag maken van de grond je buur.

Bron: https://www.aalst.be/buurten-en-deelgemeenten/wanneer-mag-ik-gebruikmak…