Gauwdiefstallen - zakkenrollerij
Gauwdieven bedienen zich van een aantal typische trucjes: een bekend scenario is dat één persoon om inlichtingen vraagt, terwijl zijn medeplichtige van uw onoplettendheid gebruikmaakt om de diefstal te plegen. Andere scenario's zijn dat de dief iets op uw kleding morst en terwijl hij u heel ijverig helpt om de vlek af te vegen, reikt hij naar de gsm of portefeuille in uw jas of dat iemand tegen u aanloopt, waardoor u afgeleid wordt en de medeplichtige u kan bestelen.
Wees altijd alert, zeker in het openbaar vervoer.
Gauwdieven maken gebruik van de drukte bij het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Houd je abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat je je portefeuille niet meer moet bovenhalen op een moment dat je minder aandachtig bent.
Let steeds goed op je spullen.
Laat je gsm, jas of handtas niet zomaar rondslingeren of onbeheerd achter. Hang je jas niet achteloos op een stoel of aan een kapstok terwijl in de zakken nog waardevolle spullen of geld zitten.
Let op voor afleidingsmanoeuvres.
Spreekt een onbekende je aan of loopt iemand 'per ongeluk' tegen je aan, wees dan op je hoede. Dit kunnen afleidingstechnieken zijn om een handlanger toe te laten je portefeuille te stelen. Hetzelfde geldt wanneer men je kledij 'per ongeluk' besmeurt.
Ga voorzichtig om met waardevolle voorwerpen
- Verlies je handtas nooit uit het oog.
- Draag je handtas tussen arm en lichaam, en nooit op de rug. Houd de tas goed gesloten met de sluiting aan de binnenkant.
- Laat je hand- of boodschappentas nooit onbeheerd achter in je winkelkarretje.
- Neem je handtas steeds mee uit de paskamer wanneer je een ander kledingsstuk gaat kiezen om te passen.
- Houd je boodschappentas steeds gesloten.
- Leg een geldbeugel niet voor het grijpen bovenop jeboodschappentas.
- Beperk de hoeveelheid geld in je handtas of portefeuille.
- Vermijd het gebruik van een grote, opvallende geldbeugel. Wees discreet wanneer je geld uit de geldbeugel haalt, zodat derden de inhoud niet te zien krijgen.
- Let ook op voor een uitpuilende portefeuille in de achterzak.
- Typ je pincode aan de bankautomaat steeds discreet in. Let erop dat niemand meekijkt.
- Neem nooit te veel cash geld mee. Gebruik bij voorkeur je bankkaart.
- Bewaar de geheime code van je bankkaart niet bij deze kaart. Leer je code vanbuiten.
Meer hierover lees je in de folder: "Loop niet te koop met je waardevolle voorwerpen! (pdf, 317 KB)".
Meer info vind je ook op de website van "BeSafe":
Werd u slachtoffer van gauwdiefstal?
- Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel verloren of werd deze gestolen? Bel gratis naar DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123 en blokkeer uw kaart.
- Wanneer u uw bankkaarten verliest of wanneer u een diefstal vermoedt, kan u dit best zo snel mogelijk melden bij CARD STOP op het nummer 070 344 344.
- De grootste ellende is de rompslomp achteraf die het terugkrijgen van uw identiteitskaart, rijbewijs, sis-kaart, ... met zich meebrengt. Daarom ontwierp de provincie Vlaams-Brabant een "informatiekaart gauwdiefstal (pdf, 405 KB)" die op een rijtje zet hoe u de belangrijkste documenten kunt terug krijgen.