21% van de mensen heeft nog nooit een back-up gemaakt!

Op 31 maart is het de twaalfde editie van World Backup Day. Back-ups maken is niet moeilijk, maar toch vergeten velen dit nog. Preventie blijft nochtans de beste remedie wanneer het om cyberveiligheid gaat.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

"Bescherm jouw data. Wees voorbereid tegen dataverlies, -diefstal en -misbruik. 31 maart is de dag om jouw data beter te beschermen", benadrukken de organisatoren van World Backup Day. Met dit onafhankelijke initiatief dat elk jaar op 31 maart plaatsvindt, willen verschillende experts ons sensibiliseren om back-ups te maken en onze gegevens te beschermen.

Volgens de organisatoren van World Backup Day heeft 21% van alle gebruikers wereldwijd nog nooit een back-up gemaakt en is 30% van alle computers al geïnfecteerd met malware. Bovendien verdwijnen per minuut 113 telefoons (kwijtgeraakt of gestolen).

Daarom moet je back-ups maken om je tegen dataverlies te beschermen! Daarvoor kan je onder meer een externe harde schijf gebruiken. De werkwijze is vrij eenvoudig. Of je nu Windows 7, 8, Mac of Linux gebruikt, de volledige procedure vind je hier. Je kan ook een back-up maken in de cloud. Het is zelfs aangeraden voor beide opties te kiezen. "Met een back-up maak je een exacte kopie van de inhoud van je computer. Er wordt zelfs aangeraden om er een tweede te maken op een andere schijf die je kan toevertrouwen aan een verwant. Je hebt zowel op een computer onder Windows als op een Mac functies waarmee je die operatie kan uitvoeren. Zodra de externe harde schijf is aangekoppeld, moet je ze als geadresseerde van de back-up aanduiden. Er bestaan ook programma's om je daarbij te helpen, zoals AOMEI Backupper. Deze programma's laten toe het proces te automatiseren", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Vergeet ook niet back-ups in te schakelen op je smartphone of tablet. "Afhankelijk van het besturingssysteem bieden Apple en Google je die dienst aan. Je kan ook heel wat sites vinden met uitleg hierover. Wanneer je de trefwoorden 'back-up', 'gegevens', 'computer' of 'smartphone' in je zoekmotor ingeeft, zal je heel wat antwoorden krijgen."

 

Wees voorzichtig bij het opslaan

"We willen de aandacht trekken van mensen die nog nooit een back-up hebben gemaakt en misschien zelfs niet weten wat dit is! Voor ons is het alle dagen World Backup Day! Een goed back-upplan is continu en bestaat uit verschillende lagen. Het doel is niet alleen je gegevens te herstellen, maar ook aandacht te besteden aan gegevensbescherming! ", merken de organisatoren van World Backup Day op.

 

Onthoud:

  • Door back-ups te maken kan je je echt beschermen. Bij cyberaanvallen zijn bepaalde bedrijven geneigd toe te geven aan de eisen van de hackers. "Neem geen risico, maak back-ups" blijft de boodschap.
  • Gebruik je een extern opslagmedium, bewaar het dan op een andere plaats dan het oorspronkelijke medium. Bij brand of overstroming zal je beide media kwijtraken ...
  • Controleer regelmatig of de back-ups gelukt zijn zodat je je gegevens snel kan herstellen.

 

Meer weten ...