Gegevensbescherming, meer dan ooit een prioriteit

Vrijdag 28 januari is Werelddag van de gegevensbescherming. In de marge hiervan komen we samen met onze expert commissaris Olivier Bogaert terug op enkele cyberveiligheidstips.  

Gegevensbescherming, meer dan ooit een prioriteit

We hebben het al vermeld en je hebt het zelf ook al gemerkt: het telewerk heeft onze gewoonten omgegooid, niet alleen qua werk maar ook privé. " We staan niet meer in direct contact met de collega's en we worden hyperreactief wanneer we een bericht ontvangen. Oplichters profiteren daarvan door in te spelen op de urgentie ", zegt commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Centrale directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DGJ/DJSOC) van de Federale Politie.  

Phishing (misleiden van internetgebruikers om hen aan te zetten persoonlijke informatie te onthullen) en ransomware (kwaadaardige applicaties die gegevens gijzelen in ruil voor losgeld) zijn volop in opmars.  

Tegenover die situaties herinneren we aan enkele tips:  

  • klik niet te snel wanneer je een bericht ontvangt; 
  • klik niet op links die verdacht lijken; 
  • controleer het e-mailadres van de afzender; 
  • deel geen persoonlijke informatie (bankgegevens, loginnaam, wachtwoord); 
  • update regelmatig je antivirusprogramma. 

 

Op de site safeonweb.be vind je nog meer tips en kun je ook je ICT-veiligheidsniveau testen. 

 

De sleutelrol van de gebruiker 

Gegevensbescherming is meer dan ooit essentieel. Deze speelt zich af op verschillende niveaus. En de gebruiker speelt een cruciale rol. Met name op het gebied van wachtwoorden. Op sociale media is daarover soms informatie te vinden. "Oplichters kunnen onze interesses achterhalen en daaruit afleiden dat onze wachtwoorden er misschien verband mee houden. Een voorbeeld: je kijkt graag naar films van Lino Ventura.  En dus gebruik je misschien 'tontonsflingueurs' als wachtwoord ", zo analyseerde onze expert onlangs.  

Een tip is dus om je persoonlijke informatie niet openbaar te maken en sterke wachtwoorden te gebruiken, liefst verschillend voor elk account. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een zin die je gemakkelijk kan onthouden. "Je gebruikt de eerste letter van elk woord in combinatie met één of twee cijfers en waaraan je vooraan of achteraan een speciaal teken toevoegt zoals een vraagteken. Ook wachtwoordmanagers kunnen je helpen. Activeer indien mogelijk ook zeker de verificatie in twee stappen. " Deel nooit je wachtwoorden en verander ze meteen wanneer je onraad ruikt!  

Als je op vakantie vertrekt of op een openbare plaats komt die een onbeveiligde wifiverbinding aanbiedt, pas dan goed op. "Gebruik geen onbeveiligd netwerk voor je werk, wanneer je bestanden doorstuurt die via dit netwerk zijn gedeeld, of wanneer je je bankrekeningen nakijkt!", waarschuwt de commissaris. Neem ook de tijd om het cachegeheugen van je browser leeg te maken via de instellingen.   

Denk er tot slot aan een back-up van je gegevens te maken door middel van een externe harde schijf. "Er is natuurlijk altijd een risico op beschadiging na verloop van tijd of als gevolg van een val, maar het blijft een zeer goed opslagsysteem. Zelfs als de Cloud uw favoriete tool is, raden we u dus aan om deze aan te vullen met die externe gegevensdragers en om dubbel te saven", besluit commissaris Bogaert

 

Identiteitsdiefstal blijft een probleem

In december vorig jaar berichtten we nog over de talrijke meldingen van ongeruste burgers die verdachte mails hadden ontvangen van leidinggevenden van de Federale Politie of van andere politionele of gerechtelijke diensten. Het gaat om een poging tot oplichting en het lijkt erop dat het fenomeen zich doorzet, ook bij onze Franse buren! We raden daarom aan zeer voorzichtig te zijn en de hier vermelde tips nog eens door te nemen.

 

Meer informatie