Veilig Surfen : Hackers maken officiële websites na om hun slachtoffers te misleiden

De coronacrisis is een voedingsbodem voor oplichting met onlineaankopen. De FOD Economie heeft 30% meer meldingen ontvangen tussen 2019 en 2020. Een illustratie aan de hand van een droevig voorbeeld ... 

Photo by Pickawood on Unsplash

Niet minder dan 55 755 meldingen in 2020 tegenover 42 697 in 2019. Dit zijn de verontrustende cijfers van de FOD Economie. We kunnen zeggen dat hackers volop hebben geprofiteerd van de gezondheidscrisis. Phishing blijft een van hun favoriete technieken. Een op de vijf meldingen aan de FOD Economie gaat over onlineaankopen via frauduleuze mails of gesponsorde content. Hackers spiegelen ons gouden zaakjes voor. Antoine, onze getuige, is helaas in de val gelopen. Door de stijgende energieprijzen heeft hij een pelletkachel gekocht. "Om zich voor te bereiden op de komende winter, heeft hij ook gezocht naar goedkope pellets. Enkele uren later ziet hij op zijn Facebookprofiel gesponsorde content met een topaanbieding. Hij klikt op de link en belandt op een zeer professioneel ogende site. In het adres ziet hij de vermelding 'https' en een domeinnaam die wel degelijk van het bedrijf is. Vol vertrouwen plaatst hij zijn bestelling en betaalt met zijn kredietkaart", aldus commissaris Olivier Bogaert, expert cyberveiligheid bij de Federale Politie.

 

Een contract om over de site te beschikken

De volgende dag wacht Antoine een onaangename verrassing: er is € 2000 van zijn rekening gegaan. De hackers gingen zeer sluw te werk. "Ze konden de gegevens bemachtigen van een bedrijf dat pellets verkoopt en namen contact op met een host terwijl ze zich voor het bedrijf uitgaven. Vervolgens sloten ze een contract af om over de site te beschikken."

 

Deze maand november waarschuwt het Centrum voor Cybersecurity België ons voor phishing. De komende dagen zullen verschillende preventieboodschappen verschijnen op de sociale media. Neem zeker ook een kijkje op safeonweb.be waar je tal van tips vindt.