Veilig Surfen: Beveilig je e-mail met de dubbele authenticatie

Hackers zien in de coronacrisis een kans om je logingegevens te bemachtigen door je bang te maken. Activeer daarom de dubbele authenticatie om je te beschermen tegen eventuele indringers.

Hackers grijpen de coronacrisis aan om gebruikers in de val te lokken. Ze lokken hen naar websites die mondmaskers of vaccins aanbieden om zo hun logins en wachtwoorden te bemachtigen. Hoewel regelmatig wordt gewezen op de noodzaak van een veilig wachtwoord, is de authenticatie in twee stappen nog steeds te weinig bekend. Onder andere Google biedt deze mogelijkheid aan. "Als je een Gmail-adres hebt, log dan in en klik op startpagina op het bolletje bovenaan rechts. Klik dan op 'Je Google-account beheren'. In de rubriek Beveiliging ga je naar 'Authenticatie in twee stappen'. Google vraagt je vervolgens je telefoonnummer mee te delen waarop je een sms zal ontvangen met een eerste code die de functie zal valideren", zegt commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de Federale Politie.

Vanaf dan zul je bij elke aanmeldingspoging een code via sms ontvangen. Zo zul je het weten wanneer iemand probeert binnen te dringen in je account. In de rubriek 'Beveiliging' zie je ook de apparaten waarmee je ingelogd bent. "Met enkel je wachtwoord zal een hacker dus geen toegang hebben tot de telefoon in je tas of broekzak."

Andere oplossingen

Ook met de applicatie Authenticator kun je deze veiligheidscode genereren. Ze is te vinden in de store verbonden aan het systeem van je smartphone. "Om bij verlies van je telefoon problemen te vermijden, kun je tijdens de configuratie of erna een document printen of opslaan dat back-upcodes bevat, waardoor je steeds de controle kan behouden. Microsoft, Facebook, Amazon of de FOD Financiën bieden eveneens deze oplossing aan die je kan activeren in de instellingen van je account.", aldus commissaris Bogaert.