Kijk Uit in een nieuw kleedje

Van een ver verleden tot heden

Het verkeersveiligheidsmagazine ‘Kijk Uit’ is één van de langst lopende programma’s op de Vlaamse televisie. De eerste verkeerseducatieve praatjes werden gemaakt door Nonkel Bob op de toenmalige BRT met Kom toch eens Kijken en Tip Top pasten in het kader van “Via secura” anno 1958. Daarna kwam in 1972 het programma ‘Veilig verkeer’ in beeld, dat in 1976 de huidge naam ‘Kijk Uit’ kreeg en sindsdien wekelijks op tv komt. De VRT maakt het programma ondertussen ook beschikbaar via het online videoplatform VRT NU.

Kijk Uit kende al heel wat presentatoren;

  • Jaren 60: Kapitein Clement Iliano
  • 1972: Kolonel Frans Paesschierssens
  • 1972-1976: Luitenant Alex Van Wanzele
  • 1977-1989: Commandant Gommar Vervust
  • 1989-2004: Commandant Flor Koninckx
  • 2004-2007: Commissaris Gail Van Hoever
  • 2007-2011: Commissaris Werner Van Cant en Marjan Duchesne
  • 2011-2019: Commissaris Werner Van Cant
  • 2019-heden: Eerste Inspecteur Sofie Lenaerts

De huidige presentatrice Sofie Lenaerts werkt als “zwaantje” bij de Federale Wegpolitie en leidt sinds 2019 de creatie en realisatie in goede banen. Naast de Federale Politie werken het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde mee aan het programma.

Sofie Lenaerts

Onmisbaar

Een goed geïnformeerde weggebruiker is beter beschermd in het verkeer. Door nuttige en correcte informatie kan de verkeersdeelnemer op tijd gevaren herkennen, ze correct inschatten en verstandig vermijden. Kijk Uit informeert over het verkeersreglement en recente wijzigingen, sensibiliseert met specifieke acties van de partners en belicht duurzame en veilige mobiliteit.

'Om je veilig in het verkeer te begeven, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en mee te zijn met de laatste mobilteitstrends of nieuwe wetgeving. Kijk Uit legt dit uit aan de weggebruiker op een aangename en begrijpelijke manier. Een must voor elke kijker!' - HCP Koen Ricour, Directeur Federale Wegpolitie

Nieuwe look & stijl

Het concept van ‘Kijk Uit’ blijft behouden. Het programma wil informeren over en aanzetten tot een veilig deelname aan het verkeer. De vorm krijgt wel een volledige ‘onderhoudsbeurt’.

De nieuwe generiek verwijst met beelden en quotes naar de aflevering die volgt. Nog meer dan in het verleden vertrekt ‘Kijk Uit’ vanuit de beleving van een weggebruiker en zijn mobiliteit. Daarvoor werkt het productiehuis met super mobiele camera’s. De kijker krijgt hierdoor het gevoel aanwezig te zijn bij de verkeerssituaties en gesprekken. Sofie brengt als enthousiaste en nieuwsgierige gids alles tot één geheel. Zij verplaatst zich van de ene situatie naar de andere en neemt de kijker als het ware bij de hand.

De nieuwe vorm uit zich ook in het nieuwe logo waar “de mens” en “aandacht hebben voor elkaar” centraal staan. Kijken en elkaar zien is noodzakelijk om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Kijk Uit logo

Kijken naar Kijk Uit

‘Kijk Uit’ is en blijft een gevestigde waarde op televisie en zal iedere zaterdag om 17u55 te zien zijn op Eén. U kan Kijk Uit steeds herbekijken op VRT NU. Sociale media heeft inmiddels een vaste plaats ingenomen in ons dagelijks leven en natuurlijk hoort verkeersveiligheid daar ook bij. Kijk Uit speelt hier op in door de huidige 5 minuten samen te vatten in filmpjes van 60 seconden. Deze filmpjes en andere content bieden de kijker de mogelijkheid tot interactie. Je ontdekt ze de komende dagen op ons Youtubekanaal, onze Facebookpagina en Instagram