Nieuwe hoop dankzij Operation Identify Me: al meer dan 200 tips ingestuurd over 22 ongeïdentificeerde vrouwen

De eerste week van Operation Identify Me heeft alvast belangrijke nieuwe informatie opgeleverd in de zoektocht naar de identiteit van 22 vrouwen. De politiediensten in België, Duitsland en Nederland ontvingen samen al ruim 200 tips, waaronder voor meerdere zaken ook mogelijke namen. De politieorganisaties in de drie landen en INTERPOL noemen het resultaat tot nu toe hoopvol maar benadrukken dat meer informatie nog steeds hard nodig is.

Op woensdag 10 mei werd de internationale campagne Operation Identify Me gelanceerd door de Belgische Federale Politie, het Bundeskriminalamt in Duitsland, de politie in Nederland en INTERPOL. Op www.interpol.int/im staan sindsdien 22 opsporingsberichten die bekeken kunnen worden door het publiek. Alle slachtoffers in de campagne zijn ongeïdentificeerde vrouwen, in de meeste gevallen is het zeer waarschijnlijk dat het slachtoffer met geweld om het leven werd gebracht.

Bruikbare informatie

De internationale oproep levert nu al bruikbare informatie op. De politieorganisaties in de deelnemende landen hebben elk al tientallen tips ontvangen.  

  • Voor Duitsland zijn 122 tips binnengekomen
  • Nederland heeft 51 tips ontvangen
  • In België staat de teller inmiddels al op 55 tips

Niet alleen wordt er veel meegedacht over de mogelijke herkomst van kleding of sieraden, maar er zijn ook al meerdere keren mogelijke namen genoemd van specifieke slachtoffers. Deze informatie wordt nu uiteraard verder onderzocht.

De campagne krijgt wereldwijd veel media-aandacht en dat is te merken aan de informatie die binnenkomt. Veel tipgevers zijn afkomstig uit andere delen van de wereld. Campagneorganisator Martin de Wit van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie in Nederland wil namens de verschillende partners iedereen bedanken voor het meedenken: “We zijn enorm dankbaar voor alle steun en aandacht. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen de oproep massaal online delen en dat ook blijven doen. We zien ook meerdere deskundigen uit de hele wereld die spontaan hun hulp aanbieden. Dank daarvoor. De vrouwen in de campagne verdienen het dat zij hun naam terugkrijgen, en door de informatie die we ontvangen is er voor meerdere zaken nu enige hoop. We willen de tipgevers daarvoor bedanken. Elke tip kan voor nabestaanden het verschil maken.”

 

Onderzoek

In de drie deelnemende landen is het nu aan de recherche om de binnengekomen informatie te analyseren. Mocht dit binnenkort al leiden tot de identificatie van een slachtoffer, dan is de eerste prioriteit uiteraard dat nabestaanden geïnformeerd worden over het lot van hun geliefde. In veruit de meeste zaken is er bovendien vermoedelijk sprake van een misdrijf. Daarom zullen de onderzoekers na een eventuele identificatie alle ruimte moeten krijgen om het verdere onderzoek op een zorgvuldige manier te kunnen voeren. Daardoor kan het enige tijd duren voordat een eventuele identificatie bekend zou worden gemaakt. Tot die tijd blijft alle informatie voor elke zaak natuurlijk van harte welkom.

Labels