"Onze grootste fierheid: antwoorden geven aan families"

De Algemene directie gerechtelijke politie (DGJ) zit vol gepassioneerde collega's die er fier op zijn hun job uit te voeren ten dienste van de maatschappij. In het raam van onze digitale kalender eren we in maart vier collega's van de FGP Brussel. Ze zijn lid van de afdeling 'Crim' of van het labo van Technische en Wetenschappelijke Politie en voeren essentiële jobs uit die onderbelicht blijven.

Fierté - Fierheid DGJ
CDP Jean-Michel Le Moine
Hoofdcommissaris Jean-Michel Le Moine

Hoofdcommissaris Jean-Michel Le Moine is een bekende naam in onze organisatie. Als verantwoordelijke van de afdeling 'Crim' (OA6) van de FGP Brussel heeft hij tijdens zijn loopbaan tal van onderzoeken gevoerd naar moord en parentale ontvoeringen. "Ik begon in 1989 na gewerkt te hebben als pedagoog en criminoloog. Ik heb me door de politierangen heen opgewerkt, van agent tot hoofdcommissaris, alvorens in 2007 verantwoordelijke van de afdeling te worden", vat hij kort samen. En dit alles met nog steeds dezelfde motivatie "Het voelt alsof ik gisteren ben begonnen en ik ben nog net zo gemotiveerd als op de eerste dag. Ik ben elke ochtend weer blij om samen te werken met deze geweldige collega's, een grote familie waarmee we ongelooflijk goed werk leveren. Je moet weten dat we de afgelopen drie jaar 100% van onze moordonderzoeken hebben opgelost!" Het werk is nochtans geen sinecure, vooral vanwege de werkdruk en het emotionele aspect. "Onze dienst behandelt moorden door onbekende daders, dat komt neer op een twintigtal nieuwe dossiers per jaar. Het is een job die 120% inzet vereist. Het beroep vergt veel van je, heeft impact en laat zijn sporen na. Er komt veel menselijk kapitaal aan te pas."

Als teamleider stuurt Jean-Michel Le Moine in de sectie moord - parentale ontvoeringen een dertigtal collega's aan (de dienst telt trouwens 40% vrouwen, n.v.d.r.). "Het is mijn taak om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, een cirkel van kwaliteit te creëren alsook complementariteit en iedereen de mogelijkheid te geven zijn prestaties te verbeteren."

Een artistieke achtergrond ten dienste van de bevolking

Tot de onderzoekers behoort eerste commissaris Xavier Breuls de Tiecken. Hij ging in 1987 aan de slag in het labo van Technische en Wetenschappelijke Politie van de gerechtelijke politie en kwam 7 jaar geleden bij de 'Crim'. "Ik heb een nogal ongewone achtergrond: ik heb fotografie gestudeerd en raakte aanvankelijk gefascineerd door het werk van de brandweer toen ik een reportage maakte over haar activiteiten. Ze namen er echter niemand met mijn profiel aan. Toen kreeg ik te horen dat er een vacature was bij het labo van Technische en Wetenschappelijke Politie van de gerechtelijke politie, waar ik geselecteerd werd. Vanaf dat ogenblik ben ik overgestapt van een artistiek naar een wetenschappelijk werkterrein."

Daardoor heeft Xavier een andere kijk op zijn werk. "Naast mijn werk als onderzoeker werk ik graag met beelden en help ik bij het maken van powerpointpresentaties en lesmodules voor de collega's."

In de praktijk volgen de leden van de 'Crim' de onderzoeken van A tot Z, van de afstapping ter plaatse tot de getuigenissen voor het hof van assisen. "Als onderdeel van de strafrechtelijke keten verzamelen we zoveel mogelijk bewijselementen zodat de rechter ten gronde een vonnis kan vellen. Het geeft ons voldoening om te helpen de waarheid te achterhalen. We oordelen niet over mensen, ik zou zeggen dat we meer waarnemers zijn van het menselijk disfunctioneren en we proberen het menselijke te laten terugkeren. Respect voor anderen is essentieel, zelfs voor criminelen", voegt de baas van de 'Crim' eraan toe.

1CP Xavier Breuls de Tiecken
Eerste commissaris Xavier Breuls de Tiecken

"Familieleden van slachtoffers bedanken ons"

De twee collega's zijn vooral fier op de antwoorden die ze de burgers kunnen verschaffen. "We hebben een plicht tegenover de families van de slachtoffers. Er is niets ergers dan niet kunnen rouwen. Ze bedanken ons vaak voor het hof van assisen en dat maakt ons heel erg fier."

Jean-Michel Le Moine en Xavier Breuls de Tiecken zijn ook allebei opgetogen hun kennis te kunnen delen. "Kennis overdragen is essentieel. Zo geef ik opleidingen aan de Nationale Politieacademie en maak ik voor de collega's pedagogische tools. Het is belangrijk om voor opvolging te zorgen en ik ben er dan ook fier op hieraan mee te werken", aldus de commissaris. Tot diezelfde vaststelling komt ook zijn afdelingshoofd. "Wat me het meest fier en gelukkig zou maken, is dat ik al mijn collega's de tools en middelen heb kunnen bieden om ervoor te zorgen dat de dienst ook na mijn vertrek resultaten blijft boeken."

"De juiste keuze"

De 'Crim' werkt met tal van partners, onder wie de leden van het labo. "Zij zijn de echte verantwoordelijken voor de plaats delict. Communicatie tussen ons is daarom essentieel voor het goede verloop van een onderzoek", bevestigt Jean-Michel Le Moine.

Eerste inspecteur Ann Schroyens is sinds november 2020 aan de slag in het CSI-team van de Brusselse FGP. Daarvoor werkte ze 16 jaar lang bij de Lokale Politie Brussel-West. Ze had schrik om de overstap te maken, maar heeft er nog geen seconde spijt van: "Het labo heeft mij altijd al geïnteresseerd. Het werk hier geeft mij veel meer voldoening dan bijvoorbeeld patrouillerijden, waar je regelmatig iemand arresteert die alweer vrij rondloopt terwijl jij nog met het papierwerk bezig bent. Ik ben bij het labo fier om te kunnen zeggen dat iemand door mijn bijdrage geïdentificeerd en opgepakt is. Ik kan hier echt het verschil maken."
 

Afstappingen

Ann startte van 0 bij het labo. "De eerste twee weken ongeveer krijgen nieuwe kandidaten tijdens de CSI light onder andere foto- en poedertechnieken aangeleerd", gaat ze verder. "Daarna volgt de CSI full van ongeveer 2,5 maand. Voor mij kwam daar nog de opleiding ‘officier gerechtelijke politie’ (OGP) bij. Wie de hele opleiding nog niet achter de rug heeft, houdt zich voornamelijk bezig met afstappingen voor diefstal; pas daarna stap je ook af voor criminele feiten zoals moorden, verkrachtingen, schietpartijen enz. Je leert hier bijzonder snel."

Het labo mag volgens Ann wat meer in de kijker staan. "Weinig kandidaten vinden hun weg naar ons, ook al is er werk genoeg. Hoe dan ook, ik ga nooit meer terug naar de Lokale Politie. Ik heb het naar mijn zin bij het labo en denk hier mijn loopbaan af te sluiten."

1INP Ann Schroyens
Eerste inspecteur Ann Schroyens
CSL Cédric Hylinski
Consulent Cédric Hylinski

Analyses van aanwijzingen en sporen en raad

Naast de onderzoekers en het CSI-team op het terrein is er eveneens het Forensic Police Laboratory-team (FPL) dat in het labo werkzaam is. Consulent Cédric Hylinski maakt er deel van uit.

Cédric werkt zowel voor het arrondissement Brussel als voor die van Leuven, Halle-Vilvoorde en Nijvel. "Ik werk als laborant voor het labo van Technische en Wetenschappelijke Politie (LTWP), na mijn loopbaan op 1 oktober 2019 te hebben aangevat bij de FGP Brussel. Het is mijn taak om de aanwijzingen en/of sporen te analyseren die zijn aangetroffen op de plaats van een misdaad of strafbaar feit en om onderzoekers op het terrein vanuit wetenschappelijk oogpunt te adviseren om het onderzoek vooruit te helpen", legt hij uit.

Cédric heeft een bachelor chemie, in de richting biotechnologie en heeft altijd veel interesse gehad in de wetenschap en de politionele wereld. Hij heeft dus een job gevonden die perfect bij hem past. "Dankzij deze dienst kan ik de twee vakgebieden combineren. Het is een eer om mijn wetenschappelijke kennis ten dienste te kunnen stellen van Justitie om verschillende onderzoeken te kunnen oplossen."

Zijn grootste fierheid? "In april 2022 werd het labo van de FGP, zoals gevraagd door Europa, officieel geaccrediteerd volgens de ISO 17025-normen, wat ook buiten de landsgrenzen de betrouwbaarheid van onze resultaten aantoont. Na vele organisatorische en logistieke inspanningen zorgde deze accreditatie voor veel voldoening en fierheid."