Oplichting door valse medewerkers nog steeds wijdverspreid …
Oplichting door valse medewerkers lijkt jammer genoeg nog steeds te werken ... Of het nu gaat om valse tuinmannen, ontmossers, meteropnemers of politieagenten: er zijn geen grenzen aan de vindingrijkheid van oplichters. Hier zijn onze tips om niet in de val te lopen.
Oplichters profiteren van de zomerperiode om te proberen je geld afhandig te maken. Valse tuinmannen, valse dakontmossers, valse opnemers van water-, gas- of elektriciteitsmeters, valse politieagenten: oplichters zijn er in alle soorten en maten ...
Zo werden onlangs in sommige gemeenten oudere personen gecontacteerd door valse politieagenten die beweerden deel uit te maken van een speciale dienst en die vroegen hen snel te ontmoeten.
Het kan ook zijn dat oplichters zich uitgeven voor bedienden van een elektriciteits-, water- of gasmaatschappij die zogezegd je meterstanden moeten komen opnemen. Ze maken dan van de gelegenheid gebruik om je te bestelen.
Valse agenten
Het gebeurt ook dat er daarna valse politieagenten komen aankloppen, vergezeld van deze valse medewerkers, met de bewering dat ze deze hebben gearresteerd. Ze kunnen je dan een voorwerp uit je huis laten zien om hun verhaal geloofwaardig te maken.
Op dat moment neemt de valstrik een nieuwe vorm aan … De valse agenten vragen je te gaan kijken of er geen waardevollere spullen gestolen zijn, hetgeen je nietsvermoedend doet. Zo weten de valse agenten waar je kostbaarheden zich bevinden en kunnen ze deze bemachtigen door je aandacht af te leiden of door geweld te gebruiken.
Onze tips om je niet te laten vangen
-
Laat niemand binnen die je niet kent.
-
Geef nooit geld of koop nooit iets om de politie of een vereniging ten voordele van de politie te steunen, het gaat om oplichting!
-
Bewaar geen grote geldsommen bij je thuis. Geef de voorkeur aan betalingen via overschrijving of creditcard.
-
Vertel nooit waar je geld of je waardevolle voorwerpen zich bevinden. Zelfs niet aan echte politieagenten. Ze zullen je dit ook nooit vragen.
-
Zeg niet dat je alleen woont.
-
Schrijf de geheime code van je bankkaart niet op en gebruik geen voor de hand liggende codes.
-
Laat je niet imponeren. De agenten moeten altijd hun functie kunnen aantonen door een legitimatiekaart. Je hebt het recht te vragen dat ze hun kaart laten zien.
-
Politieagenten in burger moeten hun kaart trouwens op eigen initiatief tonen om zich duidelijk te identificeren. Ze zullen je ook hun naam en graad meedelen.
-
Politieagenten die bij je thuis komen, rijden doorgaans met een officieel voertuig. Ze komen zelden te voet of met een anonieme wagen. Kijk uit je doppen! Alle uitleg over de striping, de graden en de logo's vind je hier.
-
Als je twijfelt, bel dan 101 om bevestiging te krijgen van de identiteit en de opdracht van de politieagenten die aan je deur staan.
Ben je ondanks alles toch in de val gelopen?
-
Bel Card Stop op 078 170 170 om je kaart te blokkeren.
-
Breng je bank op de hoogte.
-
Dien onmiddellijk klacht in bij de politie.