Telefoonoproepen van buitenlandse nummers voor zogenaamd goedbetaalde jobs
Werd je gecontacteerd door een nummer dat begint met +44 of een ander internationaal nummer? Als men je eenvoudige, bijzonder goedbetaalde, opdrachten voorstelde, gaat het om baanfraude. Maak er meteen een einde aan.

Enkele maanden geleden hadden we het over oplichting in de werkomgeving. In het bijzonder die waarbij je gevraagd wordt online een eenvoudige taak uit te voeren in ruil voor een bijzonder aantrekkelijk loon. Dan komt de valstrik, want de slachtoffers worden verzocht overschrijvingen te doen om hun loon zogezegd te deblokkeren.
In ons vorige artikel begon de baanfraude met een WhatsAppbericht waarin de oplichters zich voordeden als recruiters. Onze Franse buren en Safe on Web trekken aan de alarmbel over soortgelijke oplichtingspraktijken, maar deze keer via oproepen van buitenlandse nummers, voornamelijk Britse.
Je wordt gecontacteerd door iemand van wie het telefoonnummer met het landnummer +44 begint en die beweert een recruiter te zijn. Hij verzoekt je eenvoudige taakjes uit te voeren (een bericht liken, een video bekijken, commentaar geven enz.) voor een aantrekkelijk loon. In het begin krijg je je loon, maar zodra je overschakelt op 'beter vergoede' opdrachten, vragen de oplichters je om geld voor te schieten om toegang te hebben tot je salaris, een salaris dat je natuurlijk nooit zult krijgen.
-
Bedreigingen aan de andere kant van de wereld
Honderdduizenden mensen zijn zo het slachtoffer geworden van deze oplichtingspraktijk, waarvan de schade meer dan honderd miljoen euro bedraagt. "De schuldigen zijn geen amateurs. Dit soort oplichting wordt op touw gezet door malafide groepen uit Zuidoost-Azië, in het bijzonder uit Birma, Laos en Cambodja. Deze organisaties beschikken over een indrukwekkende logistiek en een internationaal netwerk. Ze kopen massaal prepaidnummers om hun identiteit te verbergen. Nog verontrustender is dat ze soms dwangarbeiders uitbuiten, vaak afkomstig uit India, Kenia of Oeganda. Zij plegen heel de dag door telefoontjes onder bedreiging of in omstandigheden die aanleunen bij slavernij", waarschuwt verzekeraar Leocare.
-
Tips om om te gaan met baanfraude?
-
Een oproep beginnend met een buitenlands landnummer moet onmiddellijk argwaan wekken.
-
Neem niet op als je het nummer niet kent.
-
Het is mogelijk dat je ook het slachtoffer bent van 'Wangiri-fraude'.
-
Deel geen persoonlijke informatie en aarzel niet om een filterapp te installeren zoals die van Orange, die we ook in ons vorige artikel hebben vermeld.
-
Pas op voor dringende verzoeken die je beletten om over de situatie na te denken.
-
Ben je slachtoffer, bewaar dan vooral zoveel mogelijk bewijzen, blokkeer je kaart via Card Stop en dien klacht in bij de Lokale Politie.