Valse mails en zogenaamde betalingen van PayPal

De online betalingsdienst PayPal is opnieuw het slachtoffer van identiteitsdiefstal. Pas op voor valse mails en deel geen persoonlijke gegevens!

De online betalingsdienst PayPal, vaak gebruikt in deze coronaperiode, is het doelwit van hackers. Veel mensen ontvangen (valse) mails met vermelding van de naam PayPal, ze klikken op de link en delen hun persoonlijke gegevens mee aan de oplichters. Deze laatsten gebruiken ook de identiteit van PayPal om u te doen geloven dat hun onlinebetaling voor een voorwerp dat u verkoopt werd uitgevoerd en dat u het artikel dus mag opsturen. "Het gaat echter om een valse mail met exact dezelfde vorm en inhoud als de mails van PayPal. Om u tegen deze techniek te beschermen, moet u op enkele details letten. Zo controleert u best het adres van de afzender. Als er geen vermelding “@paypal.be” of “@e.paypal.be” in het adres voorkomt, dan is het zonder twijfel een frauduleuze mail", vertelt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit.

Andere tips

Een andere eenvoudige methode is inloggen op uw PayPal-account om te zien of het bedrag op uw rekening is bijgeschreven. Ga er niet op in als de zogenaamde koper het bedrag niet gestort heeft.

Hier zijn nog enkele tips van onze specialist om onaangename verrassingen te vermijden:

  • Kies altijd voor Belgische websites. "Zo staat u juridisch sterker als er een probleem is met uw koper."
  • Het is niet normaal dat de verkoper geld moet opsturen. Let op de kosten die erbij komen.
  • Als u een verdachte mail ontvangt, controleer dan het adres in een zoekmachine. "Forums die gespecialiseerd zijn in de preventie van oplichting maken adressen bekend die al gebruikt zijn om andere verkopers te misleiden", aldus Olivier Bogaert.
  • Aarzel ook niet om met de koper af te spreken op een openbare plaats. U overhandigt hem het voorwerp, hij betaalt en u hoeft geen bijkomende kosten te betalen. Als de koper niet in uw regio woont, dan kunt u altijd een bankoverschrijving en een zending per post (of een andere dienst met traceernummer) overwegen.