Veilig Surfen: Beleggingen te mooi om waar te zijn ...

Door de Covid-19-crisis raken de beurzen in een vrije val. Sommige mensen met slechte bedoelingen maken hiervan gebruik om je uitzonderlijke beleggingen voor te stellen. Blijf dus alert en voorzichtig!  

Veilig Surfen: Beleggingen te mooi om waar te zijn ...

De FSMA waarschuwt ons. De autoriteit voor financiële markten in ons land trekt aan de alarmbel na verschillende verleidelijke voorstellen voor financiële beleggingen. Beleggingsaanbiedingen die opvallen nu de economische sector rare bochten maakt. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten maakt melding van vijf websites waarop mensen zich konden inschrijven en geld storten. "De FSMA wijst erop dat diegenen die achter deze sites zitten geen vergunning hebben en in België geen beleggingsdiensten mogen aanbieden. Ook wordt duidelijk gemaakt dat het hier gaat om beleggingsfraude, wat betekent dat de gestorte bedragen nooit zullen worden terugbetaald", legt commissaris Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit. 

Vertrouw het niet! 

Wees vooral voorzichtig als je dit soort voorstellen via een sociaal netwerk, per e-mail of telefoon ontvangt. Kijk zeker eens op de website van de FSMA (https://www.fsma.be/nl): je vindt er verschillende waarschuwingen alsook een lijst van vennootschappen die deze 'uitzonderlijke beleggingen' aanbieden. "Je treft er ook een lijst aan met tips, waaronder de raad om op te passen als de e-mail die je ontvangt of de site waarop je terechtkomt je niet de mogelijkheid geeft om de vennootschap te identificeren of te lokaliseren. Als ze over zichzelf geen specifieke informatie verschaft, mag je het ook niet vertrouwen." 

Twijfel je? Stuur dan een mail naar info@fsma.be.  

Heb je al een storting gedaan? Eén advies: stort geen enkel ander bedrag meer, ook al krijg je de belofte dat alles wordt terugbetaald! Doe aangifte bij de Lokale Politie en bezorg alle mogelijke bewijsstukken die de situatie kunnen beschrijven.