Veilig Surfen : Beleggingsfraude neemt steeds meer toe!

In 2020 ontving de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) 1555 meldingen van consumenten over beleggingsfraude. Dat is een toename met 30% ten opzichte van 2019 en bijna 50% ten opzichte van 2018. De FSMA brengt video's uit om je hiertegen te beschermen.

Photo by Stephen Dawson on Unsplash

Oplichters hebben in het bijzonder van de gezondheidscrisis geprofiteerd om ons in de val te lokken met zogenaamde goede deals. Dit blijkt eens te meer uit de cijfers van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), die tot taak heeft ons in de financiële sector te beschermen. "In 2020 ontving ze 1555 meldingen van consumenten in verband met beleggingsfraude. Dit is een toename met 30% ten opzichte van 2019 en met bijna 50% ten opzichte van 2018", legt commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid van de Federale Poilitie uit.

 

Leer meer over hun ervaring

De FSMA heeft dus beslist om de internetgebruikers nogmaals te waarschuwen door verschillende preventievideo's te publiceren. Ze stellen je in staat de risico's te meten die je loopt als je het slachtoffer wordt van een oplichter. "Sinds juni kan je ervaringen ontdekken van consumenten die het slachtoffer zijn geworden van de drie meest voorkomende vormen van fraude. Je vindt er ook video's over hoe je beleggings- of kredietfraude kan herkennen en hoe je moet reageren als je in de val bent gelopen."

De video's leggen je bijvoorbeeld uit hoe de processen in verband met kredietfraude, frauduleuze online tradingplatformen, frauduleuze aanbiedingen voor vermogensbeheer en fraude met cryptomunten verlopen.

 

Vind hier alle video's van de FSMA