Veilig Surfen : Bepaalde landen zijn bijzonder actief in het verzamelen van gebruikersgegevens op internet

Bepaalde landen  zijn bijzonder actief in het verzamelen van gebruikersgegevens op internet. Dit is met name het geval in Azië, waar een regering onlangs hackers opriep om met deze techniek te slagen.

Surfons Tranquille : Une activité intense des pirates d’états permettant de récolter nos données

Een groep onderzoekers van Volexity heeft een malware ontdekt, Sharpext genaamd, dat zich discreet, via een extensie, installeert op de Chrome en Edge browsers.
De software is naar verluidt al meer dan een jaar in omloop en is ontwikkeld door een groep hackers met als doel Amerikaanse, Europese en Zuid-Koreaanse organisaties te treffen.
Dankzij dit instrument kan de betrokken regering belangrijke informatie verkrijgen voor de veiligheid van haar grondgebied.

Volgens de studie zou het programma enkel computers aanvallen die op Windows draaien, maar experts menen dat ook het systeem van Apple of Linux kunnen worden getroffen. Tot dusver zijn hackers er op die manier in geslaagd duizenden e-mails te stelen.

Het is geen verrassing dat ze voor de installatie van deze malware gebruikmaakten van phishing. De ontvanger van de mail wordt verzocht een document te openen waardoor hij totaal onbewust de extensie op zijn browser installeert.

Normaal gezien belet de browser Chrome een malwareprogramma de instellingen te wijzigen. Hackers hebben daar echter iets op gevonden. Ze gebruiken een techniek waarmee ze de systeemvoorkeuren kunnen wijzigen en de malware zijn werk kunnen laten doen in de betrokken browser.

Zodra het programma geïnstalleerd is, zal het alle gegevens van de actieve pagina 'opzuigen'. Als je bijvoorbeeld ingelogd bent op je Gmailaccount, kunnen hackers alle mails of de bijlagen bemachtigen. Aangezien deze malware nog in omloop is, vragen we je uiterst voorzichtig te zijn. Als je een mail ontvangt, klik dan niet op de bijlagen. Informeer je ook grondig over de afzender voor je op een verzoek ingaat.

Andere tip: ga na of er een update van je browser beschikbaar is. Je kan ook een andere browser installeren die je gegevens beter beschermt. We nodigen je uit Firefox te ontdekken waar je in de instellingen je veiligheid kan verhogen.

 

Meer weten?