Veilig Surfen: Beperk je informatie op LinkedIn 

Cybercriminelen passen hun strategieën constant aan. Firma's zijn echte doelwitten geworden. Schenk dus aandacht aan wat je op LinkedIn deelt!  

Hackers vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit. Firma's zijn doelwitten geworden, onder meer via de op sociale media ingewonnen informatie. "De afgelopen maanden was er een enorme toename vast te stellen van gevallen van phishing, onder meer via LinkedIn", laat commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit ons weten. "De houder van een account die in een bepaalde sector werkt, krijgt een bericht van een ander lid met een gelijkaardig profiel. Hierin wordt voorgesteld om kennis te nemen van een verslag dat hem zou kunnen interesseren. Wanneer het verslag geopend wordt, zal het de computer waarop het verschijnt echter besmetten."   

Er is nog niet genoeg waakzaamheid op LinkedIn. In firma's beperkt maar 20 % van de bedienden de toegang ertoe. "En er is aangetoond dat aanvallen via dit professionele sociale netwerk een klikfrequentie hadden die dubbel zo hoog is."   

Vink de vooraf aangevinkte vakjes uit  

De standaardinstellingen van LinkedIn zijn zo gekozen dat je de ontvanger bent van promotiemails in de mailbox die je aan je profiel hebt gekoppeld. "Concreet raden wij aan om alle vakjes van de pagina 'Instellingen en privacy' uit te vinken. Wees ook voorzichtig met binnenkomende mails waarin wordt gevraagd om een contact te aanvaarden. Hetzelfde geldt voor alle mails die een link bevatten", waarschuwt Olivier Bogaert.  

Raadpleeg eveneens de tips van Interpol op het vlak van cybercriminaliteit : www.interpol.int/fr/Infractions/Cybercriminalite