Veilig Surfen: Betalingen met cadeaubonnen: opgelet voor oplichting

De reus Apple waarschuwt ons. Oplichters gebruiken die betalingswijzen om ons in de val te lokken. Voorzichtigheid is geboden!  

Terwijl we het al gehad hebben over een oplichtingspraktijk die erin bestaat zich uit te geven voor een openbaar bestuur of een bank, moet ook een betaling met een prepaidkaart argwaan wekken ... "De oplichter zal inspelen op iemands ongerustheid en vragen om te betalen door App Store-, iTunes- of Apple Store-cadeaubonnen te kopen. Zodra de bonnen aangekocht zijn, wordt aan het slachtoffer gevraagd te betalen door de code(s) die op de achterkant van de bonnen staat(n) mee te delen", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.  

Apple heeft een waarschuwing de wereld ingestuurd door erop te wijzen dat de App Store- of iTunes-cadeaubonnen uitsluitend in de Apple Store, online of in een Apple-winkel kunnen worden gebruikt.  

"De raad die wordt gegeven is dus om in alle omstandigheden uiterst voorzichtig te zijn met iemand die contact met u opneemt en u vraagt de bonnen voor andere doeleinden te gebruiken. Als u dit soort verzoek krijgt of als u deze betalingswijze wordt voorgesteld terwijl u van plan bent iets van een advertentiesite te kopen, houd dan in het achterhoofd dat u zeer waarschijnlijk het doelwit van oplichting bent."  

Niet vergeten te melden 

Bent u in de val gelopen, houd dan zoveel mogelijk bewijs bij en meld de handelingen aan uw politiecommissariaat of op het platform meldpunt.belgie.be

Laatste tip: "Geef nooit de nummers op de achterkant van een cadeaubon aan iemand die u niet kent. Zodra de oplichter die nummers te weten is gekomen, zal hij de som die aan de kaart gekoppeld is zeer waarschijnlijk uitgeven alvorens u de tijd hebt gehad Apple of de overheid te contacteren", zegt Olivier Bogaert tot besluit.