Veilig Surfen - Buitengewone investeringen: trap niet in de val

Een buitengewone investering blijft een droom van eenieder van ons. Ook al lijken ze aanlokkelijk, de investeringstips op het web zijn niet altijd te vertrouwen ... Informeer je goed alvorens je te laten verleiden!

Door de zeer lage rentevoeten die de banken ons aanbieden, zoeken velen van ons alternatieven. Jammer genoeg zijn ook de valstrikken legio. Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert, onze expert in cyberveiligheid, het over de slechte ervaring van Philippe. "Toen hij opzoekingen deed op het net, kwam hij terecht op een website waar hem werd voorgesteld geld te investeren door te speculeren op de evolutie van vreemde valuta of een grondstof. Er is hier sprake van een 'binaire optie'. Als de voorspelling uitkomt, krijgt de belegger zijn inzet terug met winst. Maar komt de voorspelling niet uit, dan is hij al zijn centen kwijt. Het is dus een ‘alles of niets’-contract.

In dit voorbeeld heeft Philippe zich laten beïnvloeden door reclame op het internet. De vennootschap leek in alle opzichten oké. "Het probleem is dat de structuren zichzelf de middelen geven. Ze kopen bijvoorbeeld advertentieruimte waardoor ze bovenaan verschijnen in de resultaten van de zoekmotoren. De lay-out van hun site is ook zeer professioneel."

De vennootschappen laten ook briljante resultaten zien en bieden cadeaus aan om hun methode te testen. Sommige nemen zelfs rechtstreeks contact met je op. Een coach geeft je dan tips en zet de 'niet te missen' buitenkansen uiteen.

 

Onze tips

Ten aanzien van die listen zijn enkele tips noodzakelijk. Je kan om te beginnen 'oplichterij' en 'investering' in een zoekmotor typen om de getuigenissen van internetgebruikers te vergelijken. "Vraag ook raad aan een specialist, bijvoorbeeld een boekhoudkantoor. Vraag wat zij ervan denken. Het zijn professionals die ook de risico’s kennen. Geef niet toe aan de druk! ", waarschuwt commissaris Bogaert.

Je vindt ook tips en de lijst van de erkende ondernemingen op de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Afspraak op: www.fsma.be.