Veilig Surfen - Covid-19 : risico op oplichting met vaccins

Criminelen dreigen de coronavaccinatie te misbruiken om er voordeel uit te halen. Kijk dus uit je doppen! Hieronder vind je enkele tips.

Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Ook al is vaccinatie een middel om het coronavirus te bestrijden, het is ook een kans voor allerhande oplichters om er misbruik van te maken en geld te verdienen. En deze criminelen passen tal van trucs toe: totaal ondoeltreffende vaccins verschaffen, zich de naam van laboratoria toe-eigenen, valse testkits aanbieden of gebruikmaken van phishing om persoonlijke gegevens te verzamelen of systemen te hacken. Onze deskundige beeldt zich een situatie in die zich in werkelijkheid gemakkelijk zou kunnen voordoen. "Beeld je in dat een van de medewerkers van een ziekenhuis aan het telewerken is. Hij ontvangt een bericht van een laboratorium dat hem meedeelt dat een nieuwe hoeveelheid vaccins kan worden geleverd. Hij opent het document waardoor er, zonder dat hij het weet, software wordt geïnstalleerd die toegang geeft tot het systeem van het ziekenhuis waar hij werkt. De hackers zullen dan ransomware kunnen installeren, die alle gegevens zal versleutelen en zo de activiteit van de hele structuur zal blokkeren", beschrijft commissaris Olivier Bogaert.

 

Ook telefonisch

Je kan ook via de telefoon worden opgelicht. "De persoon die contact met je opneemt, doet zich voor als een lid van een officiële instelling en vraagt je persoonlijke informatie te verstrekken om bijvoorbeeld een vaccinatieschema op te stellen of je op de hoogte te houden."

Als je het slachtoffer bent van dit soort praktijken, ga er dan zeker niet op in zonder eerst contact te hebben opgenomen met de autoriteiten die instaan voor het beheer van de gezondheidscrisis.

 

Meer informatie over de vaccinatie:

https://www.info-coronavirus.be/nl/vaccinatie/