Veilig Surfen - Covid-19: vertrouwenspersonen om naar de jongsten te luisteren

Tijdens deze gezondheidscrisis zijn onze sociale contacten sterk verminderd. Dit is een moeilijke situatie voor velen, en in het bijzonder voor kinderen. Er wordt gewezen op een gebrek aan vertrouwenspersonen. Om dit te verhelpen, heeft Child Focus de website iedereeneenmax.be gelanceerd.

De door Covid-19 opgelegde beperking van onze menselijke contacten heeft geleid tot een stijging van het aantal weglopers en problemen in verband met de digitale tools. "Child Focus meldt dat ze ongeveer drie dossiers per dag in verband met verdwijningen opent. 80% houdt verband met weglopers. In 2020 heeft de organisatie ook meer dan 300 dossiers in verband met sexting of sextortion behandeld. Dat is een stijging met 46% ten opzichte van 2019", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Volgens Child Focus hebben al die dossiers één ding gemeen: het kind heeft niemand om in vertrouwen te nemen. Geconfronteerd met deze situatie, die tot extremen kan leiden, zoals zelfmoord, heeft Child Focus een nieuw project opgezet onder de naam 'MAX'".Bedoeling is dat elk kind van 10 tot 12 jaar een vertrouwenspersoon kan vinden. Het idee is hen te doen inzien dat er in hun familie, in hun omgeving, zeker iemand is die hen kan helpen, raad kan geven voordat ze getroffen worden door een problematische situatie."

 

De volwassene engageert zich

Het project hangt dus ook af van de betrokkenheid van de volwassene die zich engageert als vertrouwenspersoon en ermee instemt om zonder vooroordelen naar het kind te luisteren. "Om dit zo goed mogelijk te laten werken, moet de keuze aan het kind worden overgelaten. Wanneer het zijn MAX gekozen heeft, zal het niet langer aarzelen om vragen te stellen, om over zijn problemen te spreken of gewoon over zijn dagelijks leven te praten."

Daartoe werd de website iedereeneenmax.be online gezet. Jongeren kunnen er een verzoek, in de vorm van een video, naar hun toekomstige MAX sturen.

Afspraak op: www.iedereeneenmax.be.