Veilig Surfen: Cybercriminaliteit fors toegenomen!

De cijfers over cybercriminaliteit voor het jaar 2019 zijn gepubliceerd en ze zijn verontrustend: een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2018!

Photo by Michael Geiger on Unsplash

De Federale Politie vindt deze stijging een spijtige zaak. Van 2018 tot 2019 zijn de cybercrimecijfers met bijna 30% gestegen. Dat heeft veel te maken met phishing. Bovendien wordt er volgens het lab ESET vooral gebruikgemaakt van LinkedIn. "Het lab heeft met name ontdekt dat hackers zich uitgeven voor een hr-team. Ze nemen contact op met hun slachtoffer en zeggen dat het een zeer interessant beroepsprofiel heeft. Ze leggen uit dat ze meer informatie willen geven over de voorgestelde functies of vragen een sollicitatieformulier in te vullen", licht commissaris Olivier Bogaert toe.

Daarop ontvangt het slachtoffer een mail met een attachment in RAR-formaat. Dit is een tool voor versleutelde archivering om de veiligheidssystemen te omzeilen. De hackers delen ook een wachtwoord mee om het document te openen. Zo zal de ontvanger van de mail onbewust een softwareprogramma installeren dat toegang heeft tot de command and control servers en de installatie van spyware mogelijk maakt.

Gegevens verkopen of rekeningen plunderen

"Het team van het lab ESET heeft ontdekt dat die hackers technische documenten of documenten in verband met de commerciële activiteit van het gehackte bedrijf proberen te bemachtigen. Vervolgens exporteren ze die documenten naar een Dropbox-account met hetzelfde RAR-archiveringsformaat. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de bemachtigde gegevens tegen betaling delen met concurrerende bedrijven of ze gebruiken om de rekeningen van het gehackte bedrijf te plunderen", legt de commissaris van de Computer Crime Unit uit.

Als ze toegang hebben tot het systeem, kunnen de hackers ook een cryptolocker installeren. Deze ransomwarevariant maakt de gegevens ontoegankelijk voor het bedrijf. Vervolgens eisen de hackers losgeld in ruil voor de decryptiesleutel.

 

Preventie blijft de beste verdediging tegen hackers. Tips over cyberveiligheid zijn te vinden op safeonweb.be