Veilig Surfen: De 'cloud', mikpunt van cyberaanvallen

Deze week heeft commissaris Olivier Bogaert het over de 'cloud'. In zijn rubriek lijst hij de gevaren ervan op.

Velen onder jullie hebben de gewoonte aangenomen om gegevens op te slaan in de cloud. De tool laat toe op afstand toegang te hebben tot je gegevens. Door zijn populariteit hadden cybercriminelen door dat het interessant zou zijn hierop hun pijlen te richten.

Deze week gaat commissaris Bogaert in op een studie van het bedrijf voor IT-beveiliging Proofpoint die plaatsvond tussen september 2018 en februari 2019. "Deze firma onderzocht meer dan 100 000 aanvallen op bedrijven uit de hele wereld. Uit het resultaat blijkt dat de aanvallen in die periode met 65 % zijn gestegen", legt hij uit.

Het gaat hoofdzakelijk om twee vormen. "Bij de eerste vorm worden de technieken voor een brute krachtaanval aangewend om toegang te krijgen tot content, met name door het wachtwoord te kraken. Techniek nummer 2 maakt gebruik van phishing en zet de gebruikers ertoe aan op valse links te klikken, waarbij het mogelijk wordt om de identificatiegegevens te verkrijgen", licht de commissaris van de Federal Computer Crime Unit toe."

Waakzaamheid blijft geboden

In het verslag gaat men ook in op de oorsprong van de aanvallen. "De brute krachtaanvallen komen in de eerste plaats uit China, gevolgd door Brazilië en de Verenigde Staten. Nigeria staat dan weer bovenaan wat phishing betreft, met Zuid-Afrika en de Verenigde Staten op de 2e en 3e plaats."

Hoewel de Engelstalige landen het mikpunt zijn, moeten ook wij opletten. Blijven sensibiliseren is de boodschap en de gebruikers moeten op hun hoede blijven.