Veilig Surfen: De magie van e-love, ook in tijden van lockdown

De Covid-19-crisis biedt cybercriminelen een buitenkans. E-love is een oplichtingspraktijk die nog steeds werkt. Let op! 

Photo by Alexander Sinn on Unsplash

Iets wat werkt, verander je niet, zijn we geneigd te zeggen. Dat geldt niet voor deze praktijk die alleen in het voordeel van de oplichter werkt en veel slachtoffers blijft maken. E-love slaat des te hard toe in deze tijden van Covid-19 waarin we contacten moeten vermijden. Nemen we het voorbeeld van Paul. Hij is alleen en zoekt een zielsverwant. Een jonge vrouw neemt via Facebook contact met hem op. Natacha woont in Moskou en is weduwe. De twee sturen elkaar mails, foto's en ontdekken hun gemeenschappelijke passies ... Het duurt niet lang voor ze elkaar willen ontmoeten. Beetje bij beetje strikt de vrouw het slachtoffer in haar netten. "Natacha heeft een probleem. Aangezien ze niet veel geld heeft om langer met Paul te kunnen praten en hem beter te leren kennen, vraagt ze hem haar enkele euro’s op te sturen om haar toegang tot internet te betalen. Volledig in de ban van deze vrouw gaat hij in op haar verzoek", vertelt Olivier Bogaert, commissaris bij de Federal Computer Crime Unit. Enkele dagen later deelt Natacha hem mee dat haar internetverbinding is afgesloten en haar moeder in het ziekenhuis is opgenomen. Ze vraagt hem opnieuw geld. 

Paul is van plan om Natacha in Rusland op te zoeken, maar ze antwoordt dat ze geen plaats heeft om hem onderdak te geven. Ze stelt voor zelf naar Paul te reizen. "Aangezien ze blut is, vraagt ze hem haar reis te financieren. Paul betaalt diverse kosten (paspoort, formaliteiten bij de ambassade, geschenken, reistickets enz.). Die kosten lopen op, volgens Natacha het gevolg van alle administratieve rompslomp. Tot de vrouw van zijn leven niets meer van zich laat horen ...

 

Elk contact verbreken 

E-love speelt in op de emoties van slachtoffers om hen te strikken. Net daarom is deze oplichtingspraktijk erg gevaarlijk. "Er is sprake van bewondering, sterke gevoelens voor de andere, groeiende liefde, het vooruitzicht op een mooie toekomst samen ... Als iemand je op die manier benadert en je geld vraagt, verbreek dan elk contact", luidt het advies van Olivier Bogaert.