Veilig Surfen : Een aankoop gepland? Vergeet niet je eerst te informeren

Deze week delen we de getuigenis van een kennis die dacht een zaakje te doen op het internet. Ze zocht voor haar zwembad thuis een middel om het op het einde van het zomerseizoen schoon te maken. Tijdens haar zoektocht vindt ze een website met de naam Design et Confort. Op de website staan robots die zowel de bodem als de wanden van het zwembad schoon kunnen maken. Ze kijkt naar de verschillende modellen en ziet dat de prijzen bijzonder aantrekkelijk zijn in vergelijking met die van andere sites die ze geraadpleegd had. Er wordt een robot aangeboden voor 499 euro terwijl de oorspronkelijke prijs 1199 euro bedroeg.

Surfons Tranquille: Pour éviter les arnaques, pensez à vérifier la fiabilité d’un site sur Scamdoc

Ze beslist een bestelling te plaatsen en betaalt. De tijd verstrijkt echter en ze krijgt geen nieuws meer. Ze neemt contact met ons op en vraagt of het om een betrouwbare site gaat. Na nazicht door ons bleek het antwoord jammer genoeg neen te zijn. Op het internet waren er verschillende negatieve reviews over te vinden. De domeinnaam van die site is zeer recent en de levensduur ervan is zeer kort. Bovendien is er geen informatie beschikbaar over de eigenaar.

Bij nader onderzoek ontdekten wij dat er een link was tussen deze site en een in Canada gevestigde host. Een beetje verrassend voor een onderneming die in de wettelijke vermeldingen van haar site beweert in Parijs gevestigd te zijn.

We beslisten dus om meer informatie in te winnen over het vermelde adres. Google liet ons de foto van de plaats zien. Op de foto was een groot gebouw te zien waarin meerdere ondernemingen gevestigd zijn. Na verdere opzoekingen ontdekten we de lijst van deze ondernemingen. Het bedrijf dat achter de oprichting van die site zit, was er echter niet bij.

Na onze analyse konden we aan onze getuige dus bevestigen dat ze het slachtoffer was van oplichterij.

Zoals we er in het verleden al eens op hadden gewezen naar aanleiding van een getuigenis die ons was bezorgd door een slachtoffer van oplichterij met houtpellets, is het altijd belangrijk om informatie in te winnen alvorens een aankoop te doen. Surf naar Scamdoc om de betrouwbaarheid van een site te controleren. Daar kan je de domeinnaam van de site ingeven. Na analyse zal je dan over nauwkeurige informatie beschikken.

 

Meer weten?