Veilig Surfen : Een label om de betrouwbaarheid van een smartphone te kennen

Elke maand worden 6 miljoen smartphones besmet met malware als gevolg van menselijke fouten. Nu helpt een label u zichzelf te beschermen door de betrouwbaarheid van het toestel aan te geven.

Surfons Tranquille : Un label pour connaître la fiabilité d’un smartphone

In het deze week door onze expert vermelde Nokia-rapport wordt vastgesteld dat menselijke fouten verantwoordelijk zijn voor 95% van de succesvolle aanvallen. "En slechts 31% van de gebruikers denkt dat het een veiligheidsrisico kan zijn om hun telefoon te laten gebruiken door een familielid of een vriend", analyseert Olivier Bogaert.

Het fenomeen is bekend: de malware wordt onopvallend op je smartphone geïnstalleerd na het downloaden van een nieuwe app of een bestand. "Hackers gebruiken phishing- of smishingtechnieken (phishing via sms) om ons te laten reageren, maar ze kunnen ook de verbindingsgegevens met het wifipunt dat we thuis of op het werk gebruiken, achterhalen."

 

Een indicatie van betrouwbaarheid

In België biedt het Android-systeem nu een label genaamd 'Android Enterprise Recommended' aan, dat aangeeft dat je smartphone betrouwbaar is.  "Het zal regelmatig updates krijgen, maar ook belangrijke verbeteringen op het vlak van veiligheid."

Om de infrastructuren waarin wij werken zo goed mogelijk te beveiligen, is het ook belangrijk zich te documenteren alvorens te reageren. "Bedrijfsleiders worden ook verzocht een mededeling te verspreiden die de waakzaamheid van het personeel versterkt door het verstrekken van advies over e-mails, sms'en of de verspreiding van informatie in verband met de beroepsactiviteit beperkt", besluit commissaris Bogaert.

 

Meer weten?