Veilig Surfen: Een nieuwe tool om gegevens op Facebook te beheren

Na Google geeft nu ook Facebook meer controle over de informatie die u verstrekt. Tekst en uitleg door commissaris Olivier Bogaert.

De bescherming van uw informatie via Google was het thema van ons vorige artikel. Dit keer gaat het over het delen van gegevens met een andere internetreus: Facebook. En over de introductie van een nieuwe functie. "De functie werd 'activiteit buiten Facebook' gedoopt. Daarmee kan de gebruiker de gegevens controleren die het sociale netwerk ophaalt bij andere platformen of applicaties. Concreet krijgt u een overzicht van de websites die toegang hebben gekregen tot uw persoonlijke gegevens. U kunt dan beslissen of ze aan uw profiel gekoppeld mogen blijven", verklaart commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit.  

In de instellingen zal het mogelijk zijn om het delen van informatie te verhinderen en zelfs de geschiedenis te wissen. Die gegevens zorgen ervoor dat we advertenties te zien krijgen aan de hand van onze zoekopdrachten of onze reacties. Een techniek die ook gebruikt zou zijn geweest tijdens de vorige verkiezingen in de VS. "Al die verzamelde informatie maakt het mogelijk om een nauwkeurig beeld van ons te krijgen. Adverteerders ontvangen gegevens over onze locatie, over het toestel dat we gebruiken, onze favoriete merken, de media die we bekijken, onze favoriete sport of de reis van onze dromen."

Geanonimiseerde statistieken

De gegevens zullen dan wel niet volledig verwijderd worden, ze zullen tenminste anoniem zijn. "Facebook zal dus kunnen beschikken over statistieken, maar ze zullen niet meer aan gebruikers gelinkt zijn. "De functie wordt getest in Spanje, Zuid-Korea en Ierland en zou weldra voor iedereen beschikbaar moeten zijn!