Veilig Surfen : Een paard genaamd Nexus

Experts van Cleafy, een Italiaans bedrijf dat oplossingen aanbiedt voor het beheer en de preventie van internetfraude, waarschuwen voor een nieuw Trojaans paard dat Nexus werd gedoopt.

Surfons Tranquille : Un cheval nommé Nexus

De veiligheid van onze smartphones verdient meer dan ooit onze volle aandacht. Er is recent immers een nieuw Trojaans paard opgedoken dat het speciaal gemunt heeft op Android-toestellen. Dit schadelijke programma dat Nexus werd gedoopt, zal er alles aan doen om de meest gevoelige informatie te bemachtigen zoals de bankgegevens of wachtwoorden van de gebruikers. 

De methode is simpel: Nexus opent valse vensters op het scherm van de telefoon en als de gebruiker niet oplet, kunnen de hackers vervolgens toegang krijgen tot de verschillende wachtwoorden, sms-berichten enz. Zo kunnen ze in het bezit komen van de verzonden authenticatiecodes of de codes die verschijnen bij gebruik van applicaties als Google Authenticator. De onoplettende gebruiker loopt uiteindelijk het risico op een volledige overname van de accounts waarop hij inlogt. 

Volgens de experts van Cleafy heeft het Trojaanse paard Nexus momenteel niet minder dan 450 financiële applicaties in het vizier. Hackers zullen deze malware gebruiken om de controle over een groot aantal tablets en smartphones over te nemen, waardoor ze vervolgens cyberaanvallen kunnen lanceren of ransomware kunnen installeren op servers van bedrijven of overheidsinstellingen. En zoals dat bijna systematisch het geval is in dit soort situaties, gaan bepaalde cybercriminelen chantage plegen en losgeld in cryptovaluta eisen voor de vrijgave van de gegevens. 

Tegenover die dreigingen is dus de hoogste waakzaamheid geboden. Het spreekt voor zich dat alle gebruikers de strengste veiligheidsmaatregelen voor hun mobiele toestellen in acht moeten nemen, zeker omdat dit nieuwe Trojaanse paard volgens specialisten moeilijk te detecteren is! 

 

Meer weten?