Veilig Surfen : Een platform om hulp te vinden bij cyberpesten

Aanstaande dinsdag 9 februari 2021 is het de 'dag voor een veiliger internet', zoals we vorige week al uitgelegd hebben. Een goede gelegenheid om het te hebben over het platform CyberSquad.

De 'Safer Internet Day' vindt nu dinsdag 9 februari 2021 plaats.  Deze 'dag voor een veiliger internet' is bedoeld om de jonge generatie tips te geven.

Hyperconnectiviteit is immers de werkelijkheid geworden. En het gevaar van cyberpesten schuilt om de hoek ..." U hebt misschien al gelezen of gehoord dat één op de drie leerlingen in de Federatie Wallonië-Brussel zegt het slachtoffer te zijn van deze situatie", aldus commissaris Olivier Bogaert.

Om hieraan het hoofd te bieden, herinnert de specialist cybersecurity van de Federale Politie aan het bestaan van het platform CyberSquad, een site die wordt aangeboden door Child Focus en gesteund wordt door Test Aankoop, Google en de Europese Unie. "Het platform werd in november jongstleden gelanceerd en is ontwikkeld door jongeren die actief zijn binnen de Molengeek-structuur. Het heeft tot doel jongeren in staat te stellen hulp te vinden wanneer ze het slachtoffer van cyberpesten worden maar ook om te kunnen gaan met andere situaties in verband met hun activiteiten, zoals digitale relaties, privéleven, reputatie, liefde en vriendschap en natuurlijk ook digitale veiligheid."

 

Tips

Om de uitwisselingen te vergemakkelijken, is er geen inschrijving nodig. Er wordt enkel een postcode gevraagd. Op een forum kan men ervaringen delen en tips krijgen. "Naast deze dialoog informeert de site de bezoekers ook over de meest voorkomende onderwerpen, zoals sextortion, een van de thema's van deze dag voor een veiliger internet. Het is ook mogelijk om online te chatten met professionals om advies en informatie te krijgen, maar ook om problemen te melden en hulp te krijgen."

Aarzel dus niet om te surfen naar https://cybersquad.be/ en de site te promoten!