Veilig Surfen: Een preventiegids voor studenten en universiteitspersoneel

De computer is onmisbaar geworden om lessen op afstand te volgen. De Franstalige universiteiten hebben besloten zich te beschermen tegen de gevaren door een praktische gids uit te werken voor hun studenten en hun personeel.

Zoals we al hebben onderstreept, is de coronacrisis een zegen voor hackers. Afstandsonderwijs vergroot met name het gevaar op cyberinbraak. "We hadden het onlangs over drie Zwitserse universiteiten die het slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. De hackers kregen toegang tot de systemen dankzij de logingegevens die ze hadden bemachtigd via phishingmails. Zo zijn ze erin geslaagd zeer grote sommen geld buit te maken", vertelt commissaris Olivier Bogaert, cyberveiligheidsexpert van de Federale Politie.

Tegenover die situatie blijven de Franstalige universiteiten niet werkloos toekijken. De veiligheidsverantwoordelijken van de informatiesystemen hebben de handen in elkaar geslagen met het Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS) om een gids met goede praktijken te ontwikkelen voor het personeel en de studenten. "Een gids die hen zal toelaten zich te beschermen, maar ook te vermijden dat ze de bron worden van een cyberinbraak in de systemen. Ze zullen er ook in ontdekken dat het heel belangrijk is om te waken over de veiligheid van hun persoonlijke toestel, vooral wanneer ze het gebruiken in de omgeving van hun universiteit."

 

Belangrijke verificaties

Het personeel en de studenten worden ook verzocht zeer sterke wachtwoorden te maken en de tweestapsverificatie te activeren. De gids bevat ook tips om gegevenslekken te voorkomen, zoals we die ook regelmatig aan jullie geven. "Bijvoorbeeld niet ingaan op een mail zonder enkele verificaties te doen naar de herkomst ervan. Ken ik de afzender? Staat de domeinnaam van zijn e-mailadres in verband met zijn werk? Of nog: houdt het onderwerp verband met zijn activiteit?"

Vergeet tot slot niet om uw software te updaten en een back-up te maken van uw gegevens!