Veilig Surfen : Enkele tips om je Android-smartphone te beschermen

We hebben je al meermaals gewaarschuwd voor apps die op het Android-systeem draaien. Ze kunnen toegang krijgen tot onze gegevens, reclamecontent weergeven of zelfs malware installeren. Daarom delen we deze week enkele tips om je te behoeden tegen deze activiteit.

Surfons Tranquille : Quelques conseils pour protéger votre smartphone Android

De eerste is om je app altijd uit de PlayStore te downloaden, omdat andere platformen er jou kunnen aanbieden met, heel vaak, de boodschap dat deze tool gratis is. Cyberveiligheidsexperts wijzen er echter op dat de PlayStore niet
optimaal is omdat sommige apps malware kunnen verhullen. Maar PlayStore is nog steeds veiliger, vooral als je de volgende tips volgt.

Controleer de beoordeling van de app waarin je interesse hebt. Als ze 1 of 2 sterren krijgt, wees dan voorzichtig. Maar ook bij 5 sterren is het mogelijk dat hackers deze beoordelingen manipuleren met behulp van valse accounts.

Daarom dus een derde tip: lees de recensies. Natuurlijk kunnen hackers ook hier publiceren, maar vaak zijn het zeer korte berichten zoals: super, geweldig, uitstekend ... Als je daarentegen de lijst doorneemt, kan je meer gedetailleerde recensies vinden, zoals gebruikers die zeggen dat ze worden overstelpt met advertenties of die melden dat de app een virus bevat.

De vierde tip is om meer te weten te komen over de instantie achter de app waarin we interesse hebben. Wanneer we de pagina van deze app openen, krijgen we de naam van de maker te zien en, door op deze link te klikken, kunnen we zien of er andere apps gelinkt zijn en of ze een goede beoordeling krijgen. Een beetje opzoekwerk op het net over de instantie stelt ons ook in staat te weten of ze betrouwbaar is.

De laatste tip om je te beschermen: installeer een antivirus op je smartphone. We vragen je ook om de website van AV-TEST te bezoeken. In de Android-rubriek vind je de tools die als meest betrouwbaar worden beoordeeld om je telefoon te beschermen.

 

Meer weten?