Veilig Surfen: Geblokkeerde WhatsApp-accounts

Vorige week hadden we het al even over de berichtendienst WhatsApp. Deze keer gaat het over het blokkeren van accounts. Als je dit meemaakt, neem dan onmiddellijk contact op met het helpcentrum van WhatsApp! 

Whatsapp

WhatsApp krijgt momenteel te maken met activiteit die bedoeld is om gebruikersaccounts te blokkeren. "In de situatie die deze week wordt beschreven, zal de kwaadwillige persoon niet proberen de telefoon van zijn doelwit te hacken, maar om de applicatie te verstoren", zegt commissaris Olivier Bogaert.  

Gelet op het lek van persoonsgegevens bij Facebook vreest de cybersecurityspecialist een toename van deze kwaadaardige activiteit.  

Wanneer we onze WhatsApp-account aanmaken, geven we immers ons nummer op en ontvangen we een sms met een code om onze registratie te valideren. "Wanneer de hacker het nummer heeft, kan hij WhatsApp op een telefoon installeren en het nummer van zijn doelwit meedelen, dat dan de sms zal ontvangen. De ontvanger gaat er niet op in maar krijgt nog 2 andere sms'jes waarop hij ook niet reageert. Er zal dan echter een bericht verschijnen met de melding dat zijn account om veiligheidsredenen gedurende 12 uur geblokkeerd is." 

Account gedeactiveerd 

De hacker kan dan contact opnemen met de WhatsApp-supportdiensten en uitleggen dat hij zijn accountgegevens is kwijtgeraakt. De houder van de account krijgt dan een mail waarin staat dat zijn telefoonnummer niet meer aan WhatsApp gekoppeld is. Hij zal de procedure dan heropstarten, maar aangezien de sms'en gedurende 12 uur geblokkeerd zijn, kan hij ze niet afwerken. "De hacker van zijn kant zal zijn kwaadwillige activiteit na deze periode kunnen hervatten. Dat zal tot gevolg hebben dat de sms'en opnieuw gedurende 12 uur geblokkeerd zullen zijn. Als de hacker zijn activiteit voortzet, zal de account na 3 pogingen volledig gedeactiveerd worden omdat de beheerders van de app deze als frauduleus zullen beschouwen." 

Als je dit meemaakt, reageer dan meteen! Neem onmiddellijk contact op met het helpcentrum van WhatsApp!