Veilig Surfen: Geconnecteerde voorwerpen: niet zonder risico! 

Geconnecteerde voorwerpen nemen een steeds grotere plaats in in ons dagelijks leven. Het is echter opletten geblazen, onder meer met de slimme deurbellen. Een beetje uitleg ...  

Geconnecteerde voorwerpen winnen aan populariteit. Wees echter voorzichtig als je een slimme deurbel van het merk RING hebt gekocht. Het draadloze bakje is uitgerust met een camera en maakt verbinding met je WiFi. Zo kan je via een app op je smartphone het gezicht van je bezoeker zien. "Bij de installatie stuurt de app de logingegevens van je WiFi-netwerk naar het toestel. Het veiligheidslaboratorium Bitdefender heeft echter ontdekt dat die informatie integraal leesbaar is en dat het informatie-uitwisselingsprotocol helemaal niet beveiligd is", waarschuwt Olivier Bogaert. Een hacker of kwaadwillige buur zou dus je ID en paswoord van je WiFi-netwerk kunnen te weten komen … "De onderzoekers van Bitdefender hebben ontdekt dat via andere apps het bakje van de deurbel kan worden losgekoppeld van het WiFi-netwerk. Door de gebruiker te verplichten het inlogproces opnieuw op te starten, kan de hacker de gegevens bemachtigen om toegang te krijgen tot het  WiFi-netwerk", legt de commissaris van de Federal Computer Crime Unit uit. 

De oplichter is moeilijk op te sporen  

De hacker kan dus hiervan gebruikmaken om in te loggen op een zoekertjessite, zich uitgeven voor verkoper of koper en uitleggen dat hij zijn gesprekspartner niet kan ontmoeten omdat hij in het buitenland vertoeft. "Hij verduidelijkt vervolgens dat een koerierbedrijf het voorwerp in kwestie zal brengen of ophalen en de betaling zal regelen. Als iemand in de val loopt, spreekt het dus voor zich dat het moeilijk zal zijn om de oplichter op te sporen."  

Gelukkig heeft Bitdefender de firma RING gewaarschuwd en is er sinds 5 september een update van het systeem beschikbaar. Als je van dat type bel gebruikmaakt, ga dan na of de update is uitgevoerd!