Veilig Surfen: Google raadt aan om je gegevens niet te lang te bewaren

De bescherming van je gegevens is een grote zorg geworden. Google raadt aan om ze beter te beheren en een bewaartermijn in te stellen. Een woordje uitleg

Bescherm je persoonlijke gegevens. Die boodschap is al voldoende herhaald. Google zelf verzoekt je om de informatie die het verzamelt te beheren en een bewaartermijn in te stellen. Om deze tool te ontdekken, moet je inloggen op Google, op het tekstballonnetje met je initialen of foto klikken en 'Google-account' kiezen. Je krijgt dan verschillende functionaliteiten te zien. In 'Gegevens en personalisatie' kan je bepalen wat je bij het bewaren van je activiteiten al dan niet aanvaardt. Je kan de bewaartermijn bijvoorbeeld beperken tot 3 maanden. "In dit stadium betreft de functionaliteit slechts twee categorieën. Je kan die keuze maken voor de locatiegeschiedenis en je web- en app-activiteiten", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

Lees in detail

Voor YouTube is het proces voor automatische verwijdering nog niet geactiveerd, maar Google laat toe bepaalde functies te blokkeren. Geen enkel gegeven zal dan worden opgeslagen. "We raden echter aan om in detail de uitleg te lezen die Google je zal geven wanneer je die lijst overloopt. Een complete blokkering zou je echter kunnen beletten bepaalde voor jou bijzonder nuttige diensten te gebruiken", laat Olivier Bogaert weten.