Veilig Surfen : Google respecteert je privacy nu meer

Google heeft zijn privacybeleid gewijzigd. Voortaan zal je geschiedenis na 36 maanden automatisch worden verwijderd. Nu kan je zelfs kiezen voor een verwijdering na 3 maanden. Een woordje uitleg.

Veilig Surfen : Google respecteert je privacy nu meer

Zoals jullie ongetwijfeld weten, bewaart Google niet alleen onze zoekgeschiedenis, maar ook de geschiedenis van onze activiteiten op bijvoorbeeld YouTube of Google Maps. Zo kan het bedrijf ons content aanbieden die aansluit bij onze interesses of locatie.

Toch is deze internetgigant – net als andere – het voorwerp van kritiek omdat de privacy van de gebruikers niet altijd wordt gerespecteerd. Daarom heeft Google zijn werking gewijzigd en stelt het bedrijf voor de sporen van onze webactiviteit te wissen.

"Vroeger was het niet evident uit te zoeken hoe we onze geschiedenis konden wissen, maar nu is er een geautomatiseerde procedure. Via deze procedure kan je niet alleen je zoekgeschiedenis, maar al je webactiviteiten ouder dan 36 maanden verwijderen. Dat is ook mogelijk voor geolokalisatiegegevens", legt commissaris Olivier Bogaert van de Federal Computer Crime Unit uit.

 

Een kortere verwijdertermijn instellen

Niettemin blijft de verwijdertermijn vrij lang. Daarom biedt Google je de keuze je gegevens na 3 maanden te laten verwijderen.

Wat moet je hiervoor doen? "Om deze functie te activeren, ga je naar de instellingen. Als je een smartphone hebt die op Android draait, open je de applicatie Google en klik je op het icoontje van je profiel. Via de functie 'Zoekgeschiedenis' kan je de optie 'Automatisch activiteit verwijderen' activeren."

Op je computer hoef je enkel op je Google-account in te loggen. Als je op het icoontje van je profiel klikt, verschijnt de optie 'Je Google-account beheren'. "In de linkerkolom ga je naar 'Gegevens en privacy' en vervolgens naar 'Web- en app-activiteit'. Daarin kan je keuzes maken om je activiteit te beheren."

 

Meer weten?