Veilig Surfen : Hackers gebruiken Play Store om je in de val te lokken

Hackers maken regelmatig gebruik van Google Play Store. Ze zijn erop uit je gegevens via applicaties te bemachtigen. Check dus hun herkomst!

Veilig Surfen : Hackers gebruiken Play Store om je in de val te lokken

Miljoenen mensen gebruiken Google Play Store om verschillende applicaties te downloaden. Hackers weten dat en maken er misbruik van. Deze week waarschuwt onze expert cyberveiligheid ons voor verschillende applicaties die Facebook-gebruikersnamen en -wachtwoorden stelen. "Met de eerste applicatie, Processing Photo, kan je de foto's aanpassen die je met je smartphone neemt. Deze app werd meer dan 500 000 keer geïnstalleerd. Een andere applicatie, Android Rubbish Cleaner, zou nuttig zijn om de werking van je smartphone te verbeteren. Ze werd meer dan 100 000 keer geïnstalleerd. De derde app, Horoscope Daily, werd ook meer dan 100 000 keer geïnstalleerd", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

 

Bekijk de reviews!

Deze applicaties, gemeld aan en ondertussen verwijderd door Google, vroegen je op je Facebook-account in te loggen. Zo zou je – zogezegd – toegang hebben tot alle functies of reclame kunnen blokkeren. "De app zal dan via een proces deze informatie kunnen bemachtigen en vervolgens naar de servers van de hackers doorsturen. Dergelijke applicaties laten hackers ook toe de instellingen op je smartphone te wijzigen. Hierdoor kunnen ze een officiële webpagina weergeven of een formulier dat ze hebben aangepast om je vertrouwen te wekken. Zo kunnen ze ook de gebruikersnamen en wachtwoorden van andere diensten bemachtigen."

De applicaties zijn dan wel verwijderd, maar hackers zijn zo vindingrijk dat ze ongetwijfeld andere manieren zullen vinden om je in de val te lokken.  "We wijzen er nogmaals op nooit een applicatie te installeren zonder de herkomst te checken. Op internet kan je ook de reviews over de app bekijken. Zoals je al weet, moet je steeds zeer voorzichtig zijn met berichten waarin je wordt gevraagd je gebruikersnaam en wachtwoord te geven", besluit onze expert cyberveiligheid.